Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ismeretterjesztés közérthetően – díj igazi csillaggal

Ismeretterjesztés közérthetően – díj igazi csillaggal
Infovilág

Először Simonyi Károly fizikus vehette át „Az év ismeretterjesztő tudósa díjat a csillaggal”, majd az évek során ugyanebben az elismerésben részesült R. Várkonyi Ágnes történész, Csányi Vilmos etológus, Falus András immunológus, Marx György fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter biokémikus, Vámos Tibor villamosmérnök, Freund Tamás agykutató és Lukács Béla fizikus.


Mint a mai díjátadón Pálinkás József, az Akadémia elnöke elmondta: nem könnyű feladatra vállalkozik az, aki a tudományos eredményekről közérthetően, ugyanakkor torzítatlanul akarja tájékoztatni a közvéleményt. Különösen fontos a diákok a fiatalok érdeklődésének felkeltése, ami egyszersmind műveltségük bővítését is szolgálja. A tudományos ismeretterjesztés a sajtó eszközeivel tágabb értelemben kulturális misszió, hiszen ennek részét képezik az egyre jobban szakosodott tudományágak felfedezései.

Köszöntőjében az idén húsz éves Tudományos Újságírók Klubjának (TUK) elnöke, Palugyai István azokat az újságírókat, médiaszakembereket méltatta, akik élethivatásuknak tekintik a kapcsolattartást a tudományok művelőivel, megismertetik a nagyközönséggel munkájukat. Az idén a Klub tagjainak választása Kordos László geológusra esett; a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatójaként főként kutatási szakterületének népszerűsítésével vívta ki a „zsűri” elismerését. Kutatói hírnevét Kordos a rudabányai kutatásaival alapozta meg. Nemrég az emberré válás szempontjából újabb nagy jelentőségű leleltek kerültek elő a magyar professzor által vezetett ásatásokon. Ezek azt bizonyítják, hogy az ember törzsfejlődése nem kizárólag Afrikára korlátozódott.

A kitüntetés alkalmából elhangzott méltatásban Palugyai azt is megemlítette, hogy Kordos rádiós és televíziós ismeretterjesztő műsorok gyakori közreműködője, és előadást tartott a Mindentudás Egyetemén is. „Ő azon kutatók egyike, aki mindig szívesen áll a sajtó rendelkezésére, akár a legfrissebb kutatási eredményekről kérdezik, akár ismeretterjesztő írásra, interjúra kérik fel”.


A neves tudós, akinek fő szakterülete a gerinces őslénytan, valamint a harmad– és negyedidőszaki környezetváltozások, a TUK korábbi kitüntetettjeihez hasonlóan, egy különleges oklevelet is átvehetett. Az irat azt tanúsítja, hogy a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért végzett munkájának elismeréseként a továbbiakban egy csillag viseli nevét az égen.

Azért, hogy meg is találja, ha keresi, csillagtérképet is kapott a díjhoz.

Címkék