Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. április 29. Az év 120. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739402. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mobiltarifa-csomagok – van-e kiút a dzsungelből?

Mobiltarifa-csomagok – van-e kiút a dzsungelből?
Infovilág

A csupán magyarországi három mobilszolgáltató akkora mennyiségű tarifakonstrukciót zúdít meglévő/leendő ügyfeleire, amekkora egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen áttekinthető. Az előfizetéses, feltöltőkártyás, valamint az üzleti ügyfelek számára kínált díjtáblázatok alapján a mobilozni kívánó 109-féle díjcsomagból választhat.

Külföldön hasonló a választék; az Egyesült Királyságban a „piros szolgáltató” a magyar piacon igénybe vehető 29 díjcsomagnál is szélesebb választási lehetőséget kínál. A „lila óriás” németor-szági tarifacsomagjai nagyrészt megegyeznek a Magyarországon kínáltakkal, a harmadik társaság norvég anyavállalata viszont jóval kevesebb, ezáltal áttekinthetőbb díjcsomagot kínál otthoni ügyfeleinek.


A képlet csak bonyolódik azáltal, hogy mindegyik szolgáltatónál még mindig vannak olyan tarifa-konstrukciók, amelyekben külön-külön díjtétel vonatkozik a hálózaton belüli és kívüli hívásokra. Ez viszont aggasztó, mivel a szabad számhordozás miatt a hívó félnek fogalma sincs arról, hogy melyik hálózatba telefonál, s így mennyit fizet az adott beszélgetésért.

Csakhogy e körülmény nem különösebben foglalkoztatja a szolgáltatókat, hiszen az ügyfeleik nagy részét a szerződés megkötése után egyáltalán nem érdeklik a percdíjak, illetve az esetleges tarifaváltozások. Talán ez is az oka annak, hogy a jó tízmilliós mobilozó táborban meglehetősen kevés a tarifacsomag-váltó, mi több, még érdektelenség is tapasztalható beszélgetések díja iránt. A szándék egyértelmű: a szolgáltatók minden ügyfelük telefonálási szokásának megfelelő díjcsomagot akarnak kialakítani, ami azonban oda vezet, hogy szerfölött nehezen áttekinthető, bonyolult termékpalettát tárnak eléjük. Az ügyfelek „tarifa-rugalmatlansága” miatt azonban ez a törekvés túlzottnak tetszik.

Hosszabb távú megoldás lehetne az ágazat gazdasági szabályzása. Dr. Pápai Zoltán szabályozási szakértő, az Infrapont tanácsadó cég vezetője szerint „Szabályozással bizonyosan lehetne csök-kenteni a tarifacsomagok számát, de nem biztos, hogy ez a fogyasztók érdekeit szolgálná. Lehet, hogy könnyebb lenne az eligazodás a díjtételek között, de egy ilyen intézkedés a díjak vagy a szokásos hívásokért fizetett számla emelkedéséhez is vezethet. A szabályozás bevezetése előtt mindenképpen célszerű az adott területre kiterjedő hatásvizsgálat elvégzése. Az azonban már most, egy ilyen vizsgálat előtt is elmondható, hogy a hatáselemzésből rengeteg hasznos következtetést vonhatunk le, és ez mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók érdekeit szolgálhatja”.

Tény, hogy a magyarországi piacon csupán három szolgáltató van jelen, külföldön, ahol akár öt-hat cég tarifái közül választhatnak az ügyfelek, még szerteágazóbb a kínálat.

Címkék