Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Samsung ST-550 – szendvics-fényképezőgép

Samsung ST-550 – szendvics-fényképezőgép
Infovilág

Más kérdés, hogy mi az értelme ennek a két kijelzős megoldásnak azon kívül, hogy valami új megoldást hoz? Ahogy a mobilkameránál a két kamera az önfényképezést segíti, itt is ugyanerre nagyon jó az első kijelző. Amikor önarcképet próbál valaki készíteni, akkor a kivágást nagyon nehéz beállítani. Ha pedig jópofa grimaszokat akar fényképezni, akkor nem látja, milyen lesz majd a képen. Tükör előtt még lehet igazítani itt-ott az izmokon.

Nos, ezt a funkciót nagyon jól segíti az első kereső, ami valóban tükre a lencse előtti történéseknek. Azt leszámítva, hogy mérete elég kicsiny (1,5 hüvelyk képátlójú), igen hasznos tud lenni önarckép-üzemmódban. A marketingesek kitaláltak egy másik funkciót is: amikor kisgyereket akarunk fényképezni, akkor az első kijelzőre különböző képeket varázsolhatunk, sőt a Samsung honlapjáról animációs anyagokat is letölthetünk. Gyakorló apaként sosem éreztem azt gyermekeim fotózásakor, hogy valami ilyesmire szükségem lenne. Ha a gyerek figyelmét a fényképező személy nem tudja lekötni vagy megnevettetni, akkor az régen rossz.

Még szerencse, hogy nem kér enni ez a funkció – nevezetesen a memóriából –, ha nem töltünk bele rajzfilmeket. Az önkioldó használatakor ezen az első kijelzőn láthatjuk a visszaszámlálást – így pontosan tudjuk, mikor repül a kismadár. Apropó önkioldó, a 10 másodperces késleltetés után, ha kérjük, készít még egy képet 2 másodperc múltán. Nagyon hasznos a mozgásérzékelős expozíció, a kioldás után hat másodperccel élesedik az automatika, ha ezután mozgást észlel, akkor exponál. Beállunk, élesít, lelkileg rákészülünk a fotózásra, ha ez megvan, akkor integetünk és két másodpercen belül exponál.

A „szendvics” másik oldala is rejteget számunkra figyelemreméltó dolgokat. Itt egy faltól falig (3,5 hüvelykes képátlójú) kijelzőt találunk. A gombok és tekerőtárcsák helyett a kijelző áll rendelkezésünkre, azt kell nyomogatnunk. Ennek megvan az a hátránya, hogy időnként elzsírosodik a kijelző, de könnyen letörölhető. A gombok megérintését hanggal és/vagy rezgéssel tudja jelzi a gép, mindkettő ereje állítható. A gombok és információk időnként alaposan meg töltik a nem kisméretű kijelzőt. Mindenről értesülünk, ami fontos, mindent be tudunk állítani, ami fontos – egy amatőr kompakt gép esetében. A blendét, a fókuszt és az időt nem állítgathatjuk kényünkre, kedvünkre. Ezeket az automatika tartja kézben. Igyekszik is a legkülönfélébb helyzetekben is jó képeket készíteni. Beavatkozhatunk a fénymérés módszerébe, beállíthatjuk az érzékenységet, választhatunk különböző felvételi módokat, miáltal hatással lehetünk a képkészítés sikerére - tapasztalataink szerint a képek jó minőségben készülnek el. A képernyőn szereplő gombokon kívül a gép elforgatása és billentése is elindít bizonyos funkciókat, de ezeket, ügyetlen módon, nem tudtuk sikeresen megtanulni és használni. A gombozás gyorsabban ment.

A képeket egy 4,6-szeres, használatkor a géptestből kiemelkedő Schneider–Kreuznach gumioptikán keresztül egy 1/2,33 hüvelykes, 12,4 megapixeles CCD készíti. Az optika a makro üzemmód mellett szupermakró üzemmóddal is rendelkezik, akkor 4 centi helyett egészen két és fél centire tudjuk megközelíteni a tárgyat. Ilyenkor persze a megvilágítással és a torzítással gondjaink lehetnek.

A jpeg-tömörítéssel körülbelül öt megapixelesre összenyomott 3000×4000 pixeles kép szenzációsan nagyítgatható, minden szégyenkezés nélkül küldhetjük A4-es lapokra. Természetesen van még két durvább fokozatú beállítás is, olyankor a memóriában több képet tudunk eltárolni. Célszerű nem az 55 MB-os belső memóriára alapozni a képtárolást, hanem egy legfeljebb 4 GB-os microSD vagy egy legfeljebb 8 GB-os microSDHC kártyát becsúsztatva az akku csomag mellé. Erre már töméntelen képet eltárolhatunk, avagy hosszú (egyenként legfeljebb 20 perces) videofelvételeket készíthetünk. Ezeket a gép mpeg-4 tömörítéssel tárolja el. A felbontás 320×240-től két lépésben 1280×720-ig növelhető és ez utóbbi HQ-minőségre is állítható.

A Samsung ST-550 ISO-értékét 80-tól 3200-ig állíthatjuk be. Ez utóbbi igen nagy szám, de használatakor nem mondható tökéletesnek a kép, hiszen itt már nagyon dolgoznak azok az alkatrészek, amelyek a zajt is erősítik. A képek rázkódás elleni védelméről két eszköz gondoskodik: az egyik az optika, a másik a digitális képstabilizátor.

A képeink kimentését egy egyszerű USB-kábellel oldhatjuk meg. A gépen tárolt képnézegető-szerkesztő programot a windowsos pc-re rátölthetjük, majd segítségével képeink rendezgethetők. E nélkül is áttölthetők az adatok, ilyenkor a megszokott memória-eléréssel dolgozunk. Az USB-kábelen keresztül a gép akkuja tölthető, sőt a pc leválasztása után, a tápegységbe bedugva, máris tölthetjük hálózatról a gépet, nincs szükség még egy kábelre.


Összességében kellemes partnernek ismertük meg a gépet, jó szívvel ajánlhatjuk azoknak, akik olyan fényképezőt akarnak, amelyik vitathatatlanul jó képeket készít anélkül, hogy mindent gondosan beállítanánk rajta, és nem kívánja azt, hogy mindezeket beállíthassa. Kezelése kézre illik, kijelzője nagy és jó fényerejű, optikája jól rajzol és hasznos a 4,6-szoros gumizási lehetőség.

Címkék