Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Informatikusok éjszakája a veszprémi egyetemen

Infovilág

Az informatikusok éjszakája bizonyítéka annak, hogy ez a terület nem csak a számítógépekről szól. Minden, amire hasznosítható, nagymértékben szolgálja az emberiséget, a kutatók és kutatásaik emberi oldalát ismerhetik meg a programra ellátogatók január 28-án délután négy órától. A matematikából, minden tudományok atyjából kiindulva érdekes logikai játékokban vehetnek részt az I-épületben, hiszen az egyszerű kérdések mögött néha igen nehezen megoldható, illetve mindmáig megoldatlan problémák húzódnak meg.

Az egészségügyi informatika iránt érdeklődők is megtalálhatják számításaikat, megismerhetik az internetes táplálkozási tanácsadó rendszert, a különleges agyvizsgálati eljárások közül a többi között a finger tapping (ujjdobolás) módszerét, a Mobil Segítőtárs elnevezésű fejlesztést, ami a vakok és gyengénlátók mindennapjait könnyíti meg. A Bio-Nanorendszerek Laboratóriumban szintén az egészség megőrzése, valamint a környezet- és élelmiszerbiztonság céljából dolgoznak új diagnosztikai eljárások kifejlesztésén.

A robotépítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket az intelligens irányító rendszerek laboratóriumában, hiszen akár mobil robotikát is tanulhatnak a műszaki informatikai kar hallgatói.

A látogatók a színek és képek új megközelítésbe kerülnek az informatikusok éjszakáján, hiszen a látogatók megtudhatják, színtévesztők-e, a színkép felbontásáról, de az energiatakarékos fényforrásokról is hallhatnak és láthatnak érdekességeket, valamint kiderül, hogyan látják a világot a gépek. A program alkalmával megismerkedhetnek a szuperszámítógépek működésével, valamint mindent megtudhatnak az integrált biztonsági rendszerek működéséről is.

A lelkes érdeklődők – miután minden egyes kutatólaboratórium egy-egy állomás is – a megszerzett ismereteket bevezethetik a junior leckekönyvbe, amit az erre az éjszakára alakult záróvizsga-bizottság értékel; végül díszoklevéllel távozhatnak mindazok, akik ellátogatnak a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karára az informatikusok éjszakáján.

Címkék