Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Drágul a vasúti és autóbusz-közlekedés

Infovilág

A főként a MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek ára átlagosan 10, a jegyárak pedig 15 százalékkal emelkednek 2010. február 1-jétől. A különbségtétellel a helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és iskolába járásra (hivatásforgalomban) használó utasok terhei kisebb mértékben nőnek a vasúton vagy autóbuszon csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A vasúti és autóbuszos helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt bő két és fél évben – az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavalyelőtt tavaszi és az áfa-emelkedés miatti tavaly nyári technikai korrekciót kivéve – nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16 százalékosnál is magasabb  emelést indokolna.

Az áremelkedés néhány kiemelt távolságra:


A tarifarendelet módosítása ad felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. Az ingyenes utazásra jogosultak (6 év alattiak, 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói) díjtalan jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza. A technikai feltételek megteremtésének függvényében, legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezmény-rendszer átalakításának további lépéseit.

Cikkek a tarifaváltozásról itthttp://infovilag.hu/hir-15195-emelkednek-helykozi-kozossegi.html és itthttp://infovilag.hu/hir-16474-februar-elsejevel-dragul-helykozi.html. Autóbusz, vonat: idei árak 2008-tól ishttp://infovilag.hu/hir-10258-autobusz-vonat-idei-arak-2008-ban-is.html. Május elsejétől drágul a vasúti közlekedéshttp://infovilag.hu/hir-8158-majus-elsejetol-dragul-vasuti.html.

Címkék