Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Trójaiban lapul a veszély – jönnek a focivírusok

Trójaiban lapul a veszély – jönnek a focivírusok
Infovilág

A trójai programok aránya hónapok óta rendre tetemes: decemberben a tíz legelterjedtebb károkozó közül hat ilyen fenyegetés volt. A fertőző alkalmazások jórészét maguk a pc-használók töltik le és telepítik a számítógépükre, ezért fontos a körültekintés az új szoftverek telepítése közben. Egyrészt érdemes az új programoknak először alaposan utánanézni, és csak kellő megbízható ajánlás esetén futtatni őket. Másfelől a vírusvédelmi program beállításainál különösen fontos a „Reklámprogramok, kémprogramok és biztonsági kockázatokat jelentő programok keresése”, a „Kéretlen alkalmazások keresése”, valamint a „Veszélyes alkalmazások keresése” opciók megjelölése.

Az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint a hagyományos vírusfertőzések helyett a jövőben egyébként is a használók figyelmetlenségét vagy tudatlanságára alapozó kártevők előretörése várható. Előrejelzések szerint 2010-ben csökkeni fog az operációs rendszerek biztonsági réseit kihasználó károkozók száma, ugyanakkor a felkapott eseményekkel – például az idei labdarugó-világbajnoksággal – kapcsolatos fertőzött linkekre mutató e-mailek száma várhatóan növekszik majd.

A közösségi oldalak használói is legyenek óvatosak, hiszen a személyes adatok kutató social engineering támadások előreláthatóan erősödni fognak, és az online játékosok belépési adatainak megszerzésére irányuló támadások az eddigieknél valószínűleg jóval intenzívebbek lesznek. Áttörés várható az idén a mobileszközök vonatkozásában:  az egyre elterjedtebb okostelefonok számos, eddig fel nem fedezett biztonsági rést tartalmaznak.

Címkék