Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa harmadik kulturális fővárosa: Essen és környéke

Európa harmadik kulturális fővárosa: Essen és környéke
Infovilág

Essen jelképe, a Zeche Zollverein: ma már a kulturális örökség része.A fölsorolás tehát így helyes: Pécs, Isztambul és a Ruhr-vidék – a hét vége óta ez a három helyszín ad otthont az európai, ezen belül természetesen az adott vidék kultúráját bemutató rendezvénysorozatnak. Essen, a Ruhr-vidék azzal is magára vonja a figyelmet, hogy eredetileg lehangoló, füstös iparvidéknek számított; most bizonyítani kíván: itt is bőséggel akad látni-, no meg csodálnivaló. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint maga a történelem.

Egy katlan, amelynek jellemzői: csupa szén, acél, verejték és por.

Az ősember már 250 ezer évvel ezelőtt pattintgatta ott a pengéit kovából, majd bányászok rabolták meg a Föld méhét, s hozták föl a mélyből a „fekete aranyat”. Megint csak később német császárok öntették ezen a vidéken, a „birodalom fegyverkovácsainál” vértjeiket és ágyúikat. (Ott működött, s működik napjainkban is a Krupp Művek.) Még 40 esztendeje is Essen volt a világ legnagyobb bányászvárosa.

Mintha csak a MuPá-ban volnánk: az esseni filharmonikusok modern koncertterme.Most azonban új fejezet nyílik az életében: mostantól Essen a három közül Európa kulturális fővárosainak egyike – méghozzá a teljes Ruhr-vidék képviseletében. Kultúra és a Ruhr-katlan? Nem ellentmondás ez, hanem valóságos csoda? Ez is, meg az is. Az egykori aknák és kohók múzsák templomaivá varázsolódtak; mi több: a híres-nevezetes Zeche Zollverein (a Zollverein-bánya, ami a 19. század első felében létrejött német vámközösségről kapta a nevét) egyenesen „kulturális örökséggé” nemesült. A völgyvidék 53 városa lép az esztendő végezetéig a rivaldák fényébe.

Gelsenkircheni látkép. Valaha ez a látvány jellemezte az egész tájat.A programban mintegy 2500 esemény meghirdetését tervezik. Mások mellett:

• A Zollverein területén az egykori szénmosóban megnyílt a „Ruhr-múzeum” (Essen). A többi közt ott lesz látható a „Természet – Kultúra – A Ruhr-vidék története” című kiállítás.

• „A dal napja”: június 5-én tízezrek közös éneklőversenye. Eddig több mint 600 kórus nevezett be, példának okáért óvodákból, templomokból, étkezdékből.

• „Csend-élet”: július 18-án 60 kilométer hosszan lezárják az autópályát (a Ruhr gyorsforgalmi utat) Duisburg és Dortmund között, és 20 ezer tapétázó asztalból óriási táblát alakítanak ki rajta. Az akcióban bárki szabadon részt vehet.

Stílszerűen csak ezt kívánhatjuk: Jó szerencsét, Essen! Jó szerencsét, Ruhr-vidék!

Címkék