Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fürödjünk télen a tengerben! – lengyel turistacsalogató

Fürödjünk télen a tengerben! – lengyel turistacsalogató
Infovilág

Téli fürdőzés a jeges tengervízben.A budapesti Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviseleten nem múlik: olyan programokkal csalogatja a télen üdülni, kirándulni vágyókat, amiknek nehéz ellenállni. A legedzettebbek például elvegyülhetnek a hetente több mint ezer „fagyálló” turista, mielnoi  lakos közé: ők októbertől márciusig minden vasárnap délben megmártóznak a Balti-tengerben. A vérbeli horgászok viszont megismerkedhetnek a jég alatti horgászás örömeivel. Több ezerre ilyen horgászhely létezik a lengyel tájakon, és mindegyikük közös jellemzője, hogy bővelkednek a legkülönfélébb halfajtákban. Ugyancsak a Mazuri-tavak kínálata közé tartozik a jég alatti búvárkodás és a szélvitorlázás.

Téli kajatúra.Lehet a jég alatt horgászni a Pomorzei-tóvidék, a Kaszubi tóhátság területén is. A horgászok ugyancsak kedvelik a dél-lengyelországi mesterséges, duzzasztott tavakat, valamint a Wrocławtól mintegy ötven kilométerre fekvő Milickiei tavakat.

Télen még a széles medrű folyók is átváltoznak gyors sodrású fedett csatornákká. A parton a legváltozatosabb formát öltő hótorlaszokat hord össze a szél; hó és dér lepi a fákat. Kalandos vállalkozás ilyenkor beszállni a csónakba, de az észak-lengyelországi Czarna Woda folyócskán az evezősök minden évben összejönnek, hogy a vízen köszöntsék az új esztendőt, és csónakban ülve mondjanak újévi köszöntőket. Február elején itt rendezik meg az országos téli csónaktúrát.

Persze a tél fő attrakciói a havas tájak kínálta sportok. Ám lesiklani nemcsak szánkón lehet. Február elején rendezik meg Karpaczban (a Szudétákban) az «országos akármin lesikló versenyt». A benevezők minden évben furcsábbnál furcsább járművekkel állnak elő, illetve siklanak alá. A «legnagyobb hóember» címért folyó versenyek, a hószobrász-bajnokságok, hógolyózó-viadalok és még sok más egyéb kedves téli rendezvény várja a télisport-helyeken a vendégeket.

Lovas sízés friss hóban.Biały Dunajecben február elején tartják a „gazdák felvonulását”, ami nagy esemény a helyi górál lakosság számára, s egyben jó alkalom az ötletesen feldíszített szánkók és a színpompás helyi népviselet bemutatására. A rendezvény egyik központi eseménye a „komaasszonyok versenye”: ezen egylovas szánkók vagy ló vontatta sízők állnak rajthoz. Ez a hangulatos esemény az egykori farsangi szánkózások emlékének a felelevenítése.
                                                                                            
A lovas iskolák ajánlatai közül érdemes kiemelni a pomerániai helyszíneket. Az ottani ménesek fenntartói lóháton töltött kirándulást, szánkózást vagy bricskával sétakocsizást kínálnak. A lóvontatású szánok korszerűbb változatai a motoros szánok. Ilyenek kölcsönözhetők egyes télisport-központokban (pl. Krynicában, Piwnicznaban, Szczyrkben vagy Szklarska Porębaban).

Lengyelország leghosszabb szánkópályája 1060 méteren kanyarog lefelé a Kolorowa-hegyoldalon. A pályának tizennégy kanyarulata van, kétszer halad alagútban, s egyedülálló csigapályában ér véget. Az ilyen szánkópályán lesiklás nem kis élmény, hiszen az elérhető szánkósebesség 35 km/óra.

A sífutás, sítúrázás szerelmesei is rengeteg helyszín között válogathatnak. A Tátra lábánál elterülő medencében se szeri, se száma a sífutóléceken megtehető túraútvonalaknak. Kiválóan megfelelnek erre a célra a hegyek alacsonyabb régióin át vagy a laposabb hegyhátakon keresztül vezető jelzett turistautak Zakopane, s közelében Bukowina Tatrzańska vagy Białka, kissé távolabb a Gorce hegyvonulatban, a Zakopane és Krakkó közötti út mentén található helységek. A jaworzei sífutóverseny igencsak romantikus: itt párokban futnak a versenyzők a fáklyákkal megvilágított pályán. A Rajczaban és Zwardońban rendezik a „földművelők síversenye”.

A legtöbb látványossággal kecsegtető túraút Jakuszyceben található. Az itteni sífutási célokra kijelölt különböző nehézségi fokozatú útvonalak együttes hosszúsága mintegy 50 kilométer. “Bieg Piastów” néven minden év januárjának utolsó vasárnapján rendezik meg a legnagyobb hosszú távú lengyelországi sífutóversenyt. Kevésbé népszerűsített vidék a magyarul Keleti-Beszkidek néven ismert Bieszczady-hegység. Ezt a tájat nem túl magas, enyhe lejtőkben bővelkedő hegyek borítják.

Tömören: aki nem a sífelvonókkal, hóágyúkkal ellátott hagyományos téli üdülőhelyekre vágyik, fogadja meg a lengyel turisztikai szakemberek tanácsait. Nem fogja megbánni.

Címkék