Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A szabadalmak mellékhatása – milliárdoktól eshetnek el a gyógyszergyárak

A szabadalmak mellékhatása – milliárdoktól eshetnek el a gyógyszergyárak
Infovilág

A kutatás elkezdésétől a patikákig 12 év telik el.A kék tabletta eddig hatalmas## bevételt hozott a Pfizernek.A nagy gyógyszergyárak máris gyászévként tekintenek a most beköszöntött esztendőre. Mivel ugyanis számos, milliárdos értéket képviselő medicina szabadalma lejár, a konszerneknek be kell rendezkedniük az olcsóbb, utángyártott készítmények (generikumok) eddig sem elhanyagolható, ám most megújult erejű rohamára. Az iparágat eleddig megkímélték a gazdasági válság következményei, 2010-ben azonban a krízis káros mellékhatásaira itt is föl kell készülni. Szakértők számításai szerint ugyanis a következő öt esztendőben csaknem 140 milliárd dollár bevételkiesésre kell számítani a lejárt szabadalmak következtében.

Nyilvánvaló, hogy ezt a veszteséget csak kevés cég lesz képes saját laborjainak legfrissebb fejlesztéseivel (innovatívumokkal) ellensúlyozni. Becslések szerint az iparágnak évente 4–7 százalékos visszaeséssel kell számolnia. Jelenleg a Pfizer egyik koleszterinszint-csökkentője a legjövedelmezőbb szer: tavaly több mint 12 milliárd dollár nyereséget hozott a cégnek; szabadalma 2011-ig érvényes; a Sanofi-Aventis és a Bristol-Myers Squibb vérrögképződést megakadályozó készítményéé ugyancsak. Már az idén sor kerül a Sanofi-Aventis rákellenes szerére, valamint a GlaxoSmithKline asztmagyógyszerére.

A Fitch elemzése szerint a szabadalmak lejárta a három nagy amerikai konszernt – a Pfizert, az Eli Lilly-t és a Bristol-Myers Squibbet érinti leginkább. Németország legnagyobb gyógyszercége, a Bayer 2012-ben találkozik először a problémával.

A jelenség figyelemre méltó folyamatokat indíthat el – figyelmeztetnek elemzők. A gyógyszeripar ugyanis világszerte a legjövedelmezőbbek közé tartozik, ez viszont azzal jár, hogy a legtöbb adót fizető ágazatok sorát gyarapítja. A generikumok megjelenésével tehát nemcsak az innovációt szem előtt tartó cégek bevétele csökken drasztikusan, hanem az adókból élő államoké is. Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy az államok gyógyszer-támogatásra fordítandó költségei is mérséklődnek, mert az utángyártott készítmények kurta hónapok leforgása alatt megjelennek a piacon. Az innovatívumok pedig hosszú időn keresztül csak emésztik a cégek megcsappant bevételeit: a kezdeti kutatásoktól ugyanis az új gyógyszer engedélyezéséig és piacra kerüléséig átlagosan 12 esztendő is eltelik.

Címkék