Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Számítógépes gitározás – izomból

Számítógépes gitározás – izomból
Infovilág

Az izommozgatásos irányítás alapja az elektromyographia, amelynek segítségével az orvosi diagnosztikában az elektromos izomtevékenységet mérik. Miként a kutatók által készített videón is látható, az így kapott jelek irányítási módszerként való alkalmazása lehetővé teszi – például a Guitar Hero nevű játékban – a gitározást klasszikus controller nélkül is.

Az izmok jeleinek fölismerésében és földolgozásában elért haladás jóvoltából az is lehetővé vált, hogy a számítógép közvetlenül izomtevékenységgel legyen irányítható. A videón az is látható: például miként kezelhető a Guitar Hero csupán azáltal, hogy használója egyszerűen csak egy léggitáron játszik – azaz mindössze egy elképzelt gitárszáron a kézmozdulatoknak megfelelően a kíván akkordokat csalogatja elő.

A módszer természetesen nem ennyire egyszerű. A kísérleti személy ingujja alatt ugyanis szenzorok helyezkednek el, amik érzékelik és mérik az izomtevékenységet. A koncepció nem csupán játékoknál alkalmazható. A kutatók egyebek mellett gondoltak az mp3-as lejátszók egyszerű kezelésére is kocogás közben, vagy távirányítók használatára, ha „nincs kéznél” éppen szabad kéz.
 

A program leírása szerint a legtöbb alkalmazás az olyan, kezet nem igénylő számítógépes interakcióknál jöhet szóba, amelyeket eddig vagy beszéddel, vagy – például a Natal esetén – komputeres látással oldottak meg. Az ilyesfajta technológiáknak még megvannak a hátrányaik, mint például a környezeti zavarok okozta megbízhatatlanság és érzékenység, vagy pedig annak kényszerűsége, hogy a felhasználó fölösleges mozdulatokat tesz, netán zajt kelt. Az ilyen hatásokat egy izomirányítás-kiegészítő szűrővel kell kizárni.
 
Az izomerőn alapuló irányítást bemutató video itt megtekinthető.

Címkék