Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bahnorama, Bécs: panorámakilátó a munkagödörben

Bahnorama, Bécs: panorámakilátó a munkagödörben
Infovilág

A Bahnorama nevet viselő építmény kezeletlen fenyőfából készül; az egyszerű, kétszintes kiállítási épülethez 66 méteres kilátótorony csatlakozik. A látogatók két panorámalifttel juthatnak fel a 40 méteres magasságban lévő kilátószinthez, ahonnan az építési terület minden zugát beláthatják.

Az 550 négyzetméteres kiállítási területen az érdeklődők betekinthetnek az óriási beruházás – ami nemcsak az új főpályaudvart, hanem egy lakónegyedet, egy parkot és egy campust is magában foglal – egyes fázisaiba. A látogatók virtuális bemutatók, grafikai ábrázolások és interaktív eszközök segítségével fedezhetik fel az új létesítményt.

A rendezvény-helyszínként és találkozóhelyként is funkcionáló, kávézós Bahnorama e nyártól fogadja az építkezésre kíváncsi turistákat, akiknek a száma Németországban például millióra rúgott. A bécsi új főpályaudvarnak helyet adó Südbahnhof kiürítését már novemberben megkezdték. Nosztalgiázók számára búcsú bolhapiacot tartottak, ahol a vasút szerelmesei apróbb relikviákat – például Südbahnhof-táblákat – szerezhettek meg, és kiárusították a soha át nem vett talált tárgyakat is.

A pályaudvar műemléki védettséget élvező szobrait és festményeit – például a homokkő oroszlánt – már elszállították, hogy restaurálás után valamelyik bécsi múzeumba állítsák ki őket. Múzeumi tárgyak lesznek a pályaudvari órákból, a gigantikus betűkből is. A csarnokban lévő hatalmas márványtáblákat kőfaragók hasíthatják ki maguknak.

A Südbahnhofot a menetrendváltáskor, tavaly december 13-án zárták le teljesen. Azóta a meidlingi pályaudvar fogadja azokat a távolsági vonatokat, amelyek korábban a Südbahnhofról indultak vagy oda érkeztek. Az új, átmenőpályaudvarrá alakított Hauptbahnhof várhatóan 2012 decemberében fogadhatja az első vonatokat.

Címkék