Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pénteken nyit a MikulásGyár – jobb adni, mint kapni

Pénteken nyit a MikulásGyár – jobb adni, mint kapni
Infovilág

Nyilvánvaló tehát, hogy a MikulásGyár nem csokoládé-, vagy plüsstélapók gyártására szerveződött könnyűipari létesítmény, sokkal inkább az emberek segítőkészségére, szolidaritására apelláló, szervezett adománygyűjtő rendezvénysorozat, amelynek keretei között önkéntesek százai gyűjtik, csomagolják és szállítják a fenyőfák alá szánt, dobozolt ajándékokat.

Ma délelőtt sajtótájékoztatón ismertették a MikulásGyár hagyományos és újszerű részleteit. Frédéric Blunt, a Ségécé Magyarország Kft. képviseletében arról számolt be, hogy nem csupán a pesti Felvonulási téren (a Műcsarnok szomszédságában) felállítandó, átlátszó kupola-sátorban foglalkoznak beérkezett csomagokkal, de a legnagyobb európai és magyar pláza-lánc közreműködésével országosan egy sor bevásárló-központban is fogadják az adományokat és felajánlásokat. Ezek: az Alba (Székesfehérvár), a Csepel, a Debrecen, a Duna, a Győr, a Kanizsa, a Kaposvár, a Miskolc, a Szeged, a Szolnok és a Zala Plaza.

A médiumok részéről az AXN, a Juventus Rádió, a Magyar Televízió és a Viasat 3 ingyenes reklámidővel, a műsorokban és híradókban való többszöri megjelenéssel és személyes jelenléttel vállalta segíteni az akció sikerét. Erre minden bizonnyal szükség is lesz, mert a válság időszakban még nehezebb a társadalom zsebét megnyitni az ajándékozásra. De nem az a lényeg, hogy nagy és különösen értékes dolgok érkezzenek, mert sok apróság is kell. Tavaly például közel 12 ezer doboznyi ajándék találta meg a rászorulókat.

Elsősorban tartós élelmiszereket, édességet, tisztítószereket, játékokat, ruhákat, könyveket és iskolaszereket várnak – vagy miként Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke fogalmazott: olyan adományokat, amit az adományozók a saját gyerekeiknek is odaadnának. Ezeket akár becsomagolva el lehet hozni, akár úgy, hogy az önkéntesek fogják majd dobozokba szétosztani a MikulásGyárban.

Tulajdonképpen pénzzel is lehet segíteni, de azt közvetlenül a Magyar Vöröskereszt számlájára kell feladni.

Fontos újdonság, hogy a Magyar Posta közreműködésével a legkisebb településen élőknek is lehetőségük nyílik adományokkal segíteni a rászorulókat. Az adakozók bármelyik postahivatalban ingyen föladhatják dobozolt ajándékaikat, ha a dobozokra nagybetűkkel ráírják a MIKULÁSGYÁR címmegjelölést, mert ezeket közvetlenül a Magyar Vöröskereszthez továbbítja a posta. Tehát aki segíteni szeretne, rátalálhat annak módjára, és ez csak egy a számos lehetőségből.

Akik kilátogatnak a pesti MikulásGyárhoz, szabadtéri kulturális programok részese is lehetnek. Kora délutánonként a gyerekeket, öt óra után a koncertkedvelő felnőtteket is várják olyan művészek, mint (a teljesség igénye nélkül) a Balázs Elemér Group, a Belmondo zenekar, Gergely Róbert, Jamie Winchester, Miller Zoltán, Molnár Ferenc Caramel, Palcsó Tamás, Somló Tamás, Tóth Vera, az United együttes, a Paso Sound System és sokan mások.

Tematikus napok is lesznek. December 12-én, a sportnapon például válogatott focistákkal lehet rúgni a labdát, és megismerkedhetnek a footsal nevű, nálunk még ismeretlen sportággal, 19-én pedig a triatlon sportág jelesei tartanak bemutatót. December 20-án a táncművészeté a terep, de a közönség is beszállhat a közösen ott megtanulandó táncba. Az Exit Magazin különszámából részletesen is lehet tájékozódni a programokról, és a MikulásGyárhttp://www.mikulasgyar.hu honlapot is érdemes megtekinteni.

Az idén lesz MikulásGyár-díj is, amit az az iskola nyerhet el, amelyiknek tanulói az akcióban a legtöbb ajándékot hozzák a MikulásGyárba, ezzel is ösztönözve a gyerekeket a megunt játékaik átadására. A díjak: kirándulás Bécsbe, múzeumlátogatással egybekötve, hajókirándulás a Dunán, illetve belépő a Budapesti Nagycirkusz előadására. Zsolnai Endre főszervező, és az akcióban részt vevő valamennyi segítő reméli, hogy az idén is sikeresen zárják majd az évet, és sok rászoruló családnak sikerül szebbé tenni a szeretet ünnepének meghitt pillanatait. Talán még nem halt ki a „jobb adni, mint kapni” régi magyar bölcsesség.

Címkék