Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Február elsejével drágul a helyközi közösségi közlekedés

Február elsejével drágul a helyközi közösségi közlekedés
Infovilág

A MÁV-Start és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkedhetnek 2010. február 1-jétől. A különbségtétellel a helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra (hivatásforgalomban) használó utasok terhei kisebb mértékben nőnének a vasúton vagy autóbuszon csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A változás forintban kifejezett mértékét néhány kiemelt távolságra az alábbi táblázat összegzi:

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti struktúra, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt bő két évben – az egy- és kétforintos érmék kivonása miatt tavaly tavaszi és az áfa-emelkedés okán az idén nyári technikai korrekciót kivéve – nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16,6 százalékos emelést indokolna.

A tarifarendelet januári módosítása ad majd felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. Az ingyenes utazásra jogosultak (6 év alattiak, 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói) térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza. Legkésőbb 2010. február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezmény-rendszer átalakításának további lépéseit.

Címkék