Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Köztünk settenkedik az "édes halál" – diabétesz-világnap magyar rekordokkal

Köztünk settenkedik az "édes halál" – diabétesz-világnap magyar rekordokkal
Infovilág

Megőrzendő vércukorszint-érték: 4,5.A szűrésen részt vevők hatodánál ismerték fel a korai cukorbetegségre utaló jeleket, így ők még idejében kereshetik fel orvosukat. Néhány esetben, sajnos, egyértelműen diagnosztizálták az előrehaladott cukorbetegséget, elengedhetetlen a megfelelő terápia sürgős elkezdése.

A diabétesz sokszor tünet nélkül betegíti meg a szervezetet, ám már korai fázisában is veszélyes, szív- és érrendszeri károsodásokat okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy még korai stádiumban felismerjék a cukorbetegséget.

„A megelőzés a legfontosabb, hiszen minél előbb észlelik a cukorbetegséget, annál kisebb bármilyen szövődmény, társult betegség kialakulásának a valószínűsége. A megfelelően kezelt cukorbeteg ugyanolyan teljes értékű életet él, mint nem cukorbeteg társai, kezelése kényelmes, korszerű módon történik – jelentette ki Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin kommunikációs vezetője. A diabétesz-világnapon megrendezett, szűréssel egybekötött programsorozat éppen ezért minden évben rendkívüli fontosságú a vállalat életében és természetesen az egymással versengő csapatok életében is.

Nincs gond a cukrot okozó súlyfelesleggel.„Nagyon sok munkánk van ebben a csatában, és a versenynap minden feladatát szépen teljesítettük: a 12 órai rekordkísérleten a mi helyszínünkön rengetegen vettek részt, a nap végére pedig több mint 380-an látogatták meg a szűrési pontot” – mondta Orosz Barbara, a győztes győri csapat kapitánya.

Miskolc, Győr, Pécs és Budapest csapata első feladatként azt kapta, hogy pontban délben a lehető legtöbb embert bírják rá arra, hogy a diabétesz-világnap szimbólumát ábrázoló ujjgyűrűt együtt pörgessék a helyszíneken. A rekordkísérlet sikerült, sőt, a csapatok ezzel új fejezetet nyitottak a Magyar Rekordok Könyvében.

És ez még nem minden: a nap végére ugyanis rekord számú szűrést végeztek a négy helyszínen, így a csapatok ezzel is bejutnak majd a legek közé.

Ma Magyarországon a cukorbetegek számát másfél millióra becsülik, ám csak fele van tisztában betegségével és kereste fel orvosát, a többieknél a betegség tünet nélkül lappang. Egyes becslések szerint a hazai cukorbetegek száma 15 éven belül megduplázódik. Itthon százezreket fenyeget az „édes halál”.

Ők is hozzájárultak a rekordhoz a kék gyűrű pörgetésével.

Címkék