Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lát(tat)ható Magyarország – a DAT-on

Lát(tat)ható Magyarország – a DAT-on
Infovilág

A Fair Business honlapjának elismerése.A 19. DAT-konferenciát meg a 9. eFestivalt szervezte meg a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) a közeli múltban. A konferencián a szövetség elnöke, Szlankó János ismertette a Látható Magyarország programot. Ezt követően kerekasztal-beszélgetést folytattak a kreatív iparágak, az informatikai platformok, a szakigazgatás, a képzés, a társ szakmai szervezetek képviselői. Az online média szakemberei elmondták véleményüket szakmájuk jelenéről, jövőjéről. A legjobb on-line produktumok ismertetésével, az eFestival versenyműveinek díjazásával fejeződött be a rendezvény.

A Látható Magyarország program célja Magyarország kulturális és gazdasági értékeinek  bemutatása a hozzáférhető, használóbarát digitális technika közvetítésével. Hasznosítják ehhez a már működő kezdeményezések módszereit, tapasztalatait is. Van mire alapozniuk. Hasznosíthatóak például az elektronikus közszolgáltatások tesztelésének, a Menet 2009-nek eredményei. Továbbra is napirendre kívánkozik a digitális írástudás és az élethosszig tartó tanulás megoldásainak terjesztése, a hátrányos helyzetűek esélyeinek növelése.

Van mit hasznosítani az IT-mentor, a Digitalizátor, a Híd-programok tapasztalataiból. Hasznos a Kreatív Iparágak Platformja (KIP), a tartalomipari szakmák képzési keretrendszere. Folytathatnánk a turisztikai desztináció-kezelés tartalomipari támogatásával, az elektronikus kereskedelmet minősítő Fair Busines-szel. Kihagyhatatlan a használóbarát, kiváló multimédia-művek seregszemléje (eFestival), a minőségi tartalmak nemzetközi menedzselése az Europrix Top Talent – World Summit Award, illetve az European Seal of e-Excellence versenyeken.

Mit kell, s mit lehet tenni a zavartalan fejlődésért? Sorra kifejtették erről véleményüket a Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem, az Infórum, a Carnation Zrt, a Nav N Go, a Szövetség az eKereskedelemért, s a Hírközlési Ágazati Párbeszéd Bizottság képviselői. Megtudhattuk: a mostaninál egységesebb, használóbarát közigazgatási portálok készülnek. Az egyik résztvevő szerint könnyebben boldogulnának ezekkel a kezdők, ha oktatási anyagok, videók, animációk mutatnák be az egyes lépéseket a jogi kifejezésekkel teletűzdelt magyarázatok helyett. Más abban bízott, hogy az elektronikus adóbevallás – és a hasonló eljárások – eloszlatják félelmet, idegenkedést az elektronikus kereskedéstől. Felvetették: zavaros az elektronikus kereskedelem jogi szabályozása. Meglehetősen nehéz emiatt az e tevékenységet űzők dolga, mert a kelleténél szigorúbbak az ellenőrök. A túlbonyolított jogi szabályozás akadályozza a számlázás egyszerűsítését is. Szó volt még a többi közt a nők még szélesebb körű bevonásával végzendő tehetségkutatásról, a kutatás és fejlesztés szorgalmazásáról, a gyakorlat-központú képzésről, a formális és informális oktatás átmeneteinek megteremtéséről, s még számos egyéb kérdésről.

A hazai online média szerepe, helyzete, jövője volt a téma a következő „kerekasztalnál”. A Figyelőnet, a Magyar Televízió, a Népszabadság Online, az Origo és az Ipsos Zrt. képviselői mondták el véleményüket. Az asztalon elhelyezett névtáblák tanúsága szerint a szervezőket érdekelték volna a Magyar Nemzet Online munkatársának tapasztalatai is, ám nélkülözniük kellett a meghívottat. A témák változatosak voltak.

A televíziózás és az internet kapcsolatáról pédául sokat mond az MTV tapasztalata. A hagyományos tévéműsorokat főleg a középkorú és idős korosztály nézi, az online verziót inkább a gyerekek és a kamaszok kedvelik. Nem hagyhatják ezt figyelmen kívül a felhasznált információk arányaiban, feldolgozásának módszereiben. Eltérnek az eszközök, megoldások a nyomtatott sajtótermékekben és az online portálokon is. Az online médiában nagyobb szerepet kaphatnak a képsorozatok és a videók. Kérdés viszont, hogy merre fejlődik az internetes videó? Versenyez-e majd a tévéhíradókkal?. Eltérnek a vélemények arról is, hogy milyen mértékig alkalmazhatóak a bulvár eszközei a "komolyként" ismert médiumban. Elkülönítendőek-e a szórakoztató célú produktumok? Elveszti-e hitelét az a sajtóorgánum, amelyik nem találja meg a tájékoztatás és a parttalan vita határát a H1N1-hez hasonló témák kezelésében? És mi a helyzet az üzlettel? Helyeselhető-e, ha egy portál a tájékoztatáson túl az üzletkötést is segíti?

Az előző konferenciákon feltűnt, ezúttal pedig már nyilvánvaló volt: egyre gazdagodnak, s mind nehezebben összevethetőek a digitális tartalmak. Szükségszerűen nő ezért az eFestival versenykategóriáinak száma, s mind többféle tevékenységet díjaz a zsűri. Természetesen színesebbé válik ettől a gála, s mind több kellemes meglepetés éri a nézőt.

Gervai Péter, az ifjú életműdíjas.Ezúttal például a harmincas éveiben járó Gervai Péter kapott Életműdíjat. Ki tudja, hogyan tette, de annyi sikeres ötletről, kezdeményezésről ismert, amennyi másnak fél évszázadra is bőven elég. A magyarországi Fidonet moderátoraként, a LifeForce BBS üzemeltetőjeként, az Internetszolgáltatók Tanácsa elnökségi tagjaként, a CsaTolna egyesület egyik alapítójaként, a magyar Wikipédia kezdeményezőjeként, s a Wikimédia Egyesület alapító elnökeként tette ismertté a nevét.

Kiemelhetnénk a még néhány hónapos, különdíjas Fair Business honlap értékét is. Létrehozója, dr. Mayer Erika infomediátor és a technikai kivitelezést vállaló Pokland Kft. igazán komoly munkát végzett. Nagyobb lendületet kaphat végre a hazai elektronikus kereskedelem, ha több szakember bizonyítja tudását és becsületességét a Fair Business minősítéssel, s több vásárló veszi igénybe a minősített kereskedők kínálatát.

Az eFestival különféle kategóriáiban versenyző termékek – többnyire honlapok – értékét egységes szempontok szerint bírálta el a zsűri. Fontolóra vette, hogy megfelel-e a működtető intézmény céljainak, s a jogszabályoknak? Könnyen fellelhető, elérhető-e? Akadálytalan-e és biztonságos-e? Megfelel-e a fogyasztóvédelem igényeinek? Milyen a kivitele? Megfelelő-e a tartalom felhasználhatósága, aktualitása, mennyisége, minősége? Milyenek a szolgáltatásai? Hogyan kezelik a reklámokat? Elzárkóznak-e a nem kívánt tartalmaktól?

A díjazottak természetesen megfeleltek a szinteknek. Rajtuk kívül még sokan mások is. A tervek szerint megjelenik nevük a Matisz honlapján, növelve a minőségi munka színvonalát.

A 9. eFestival helyezései:

Kereskedelem:


ProVitamin.hu A vitaminok és étrend-kiegészítők webáruháza.
Cultiris Kulturális Képügynökség.
Kelly Kiadó könyvesboltja.
Szolgáltatások:
Asztalom.hu Napi menü és asztalfoglalás az interneten.
Fotexnet Áruház.
Szeretne jobb beszállítókat? www.tablazat.hu
Kultúra, tudomány:
Hirek.csillagászat.hu
A Magyar Csillagászati Egyesület Hírportálja.
Örkény István honlap.
Erdészeti Lapok nyilvános hozzáféréssel.

Mindennapok informatikája-elektronikus szórakozás:

Mindroom – híradókereső.
Veledutaztam.
VideoSmart.hu videó-oktató és megosztó honlap.
Egészségügy, esélyegyenlőség
Cetebe, a hosszan tartó C-vitamin.
Vitaminsziget.
Babaszoba.hu az egészséges babáért.
E-learning:
Energiakaland. Az energia értékes, az energia érdekes.
TeljesítményMenedzsment.
Digitális segédlet a Nyomdaipari technológiai ismeretek 1. című tangyárgy oktatási anyagához.

Közérdekű információk, tematikus szakportálok:

TudatosVásárló online magazin.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja.
Pedigree Örökbefogadási Program honlapja.
Turisztika, település:
Badacsony turisztikai portál.
OTP Travel turisztikai weboldala.
Nyírbátori Zenei Napok honlapja.

Nívódíj a több éves kiváló színvonalért:
 
A Digitális Irodalmi Akadémia honlapja.
FotoMarket Online Áruház.
Jelnyelvi Híradó.
Krízismenedzsment e-learning képzési anyag.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja.
Szombathely Megyei Jogú Város honlapja.

Innovatív tartalom különdíj:

iGO My Way.
Pocket Guide turistaszoftver

Junior különdíj:

Fiction Kult Képzelet, irodalom, kultúra.

Kiváló szakmai honlap különdíj:

KIT Hírlevél.
Kiváló tasrtalomipari oktastóanyag különdíj:
Magyar nyelvű Adobe Gyorstalpaló DVD-sorozat.
Az elektronikus gazdaság fejlesztéséért különdíj: Fair Business elektronikus kereskedelmi minősítő és alternatív vitarendező rendszer

A legszórakoztatóbb tartalom különdíj:

Fortix (CD)
Ignite (DVD)

Címkék