Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Növelik a telephely-fejlesztési pályázati forrásokat

Növelik a telephely-fejlesztési pályázati forrásokat
Infovilág

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) telephely-fejlesztést támogató pályázati kiírása a kis- és középvállalkozások (kkv) működési helyszínéül szolgáló meglévő, működő telephelyek modernizációját és bővítését, nem megfelelő telephelyeik cseréjét, és a telephelyek kihasználtságának növelését kívánja segíteni. Cél a kkv-k versenyképességének megőrzése és növelése. Emellett a pályázati felhívás kiemelt figyelmet fordít a foglalkoztatottság megtartására és javítására. A felhívás közvetett célja a kkv-k tevékenységének erősítése, a régiós kis- és középvállalkozások tőkeellátottságának növelése, továbbá annak előmozdítása, hogy a telephely-fejlesztéssel járó beruházások hozzájáruljanak a régió foglalkoztatottsági szintjének megtartásához, növeléséhez.

A pályázók a termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület építését, a már meglévők átalakítását és bővítését, valamint a szükségessé vált épületgépészeti beruházásokat, az alap-infrastruktúra kiépítését, korszerűsítését jelölhették meg célul. Kapcsolódó tevékenységként támogatható az eszközök beszerzése és a környezeti kármentesítés is.

A támogatás mértéke 10–150 millió forint pályázatonként. A pályázók köre nyitott, gazdasági társaságok (mikro-, kis- és középvállalkozások) és szövetkezetek nyújthatták be fejlesztési elképzeléseiket gyakorlatilag iparági megkötöttség nélkül. A gazdasági válság ellenére a pályázói kedv és forrásigény töretlennek mutatkozott. Az eredetileg hét régióban meghirdetett, 17,85 milliárd forintos keretösszegre 40,3 milliárd forint összértékű pályázat érkezett be. A nagy támogatási igény és a jó minőségű beérkezett pályázatok miatt a rendelkezésre álló keret a szerződéskötésekig várhatóan több milliárd forinttal bővül. Az egy munkahelyre eső átlagos támogatás 1,2 millió forint. A pályázók vállalták, hogy ezeket a munkahelyeket három évig megőrzik.

A beérkezett pályázatok bírálata négy régióban már lezajlott. További háromban a közeli jövőben zárulnak az értékelések, ezt követően mindenhol megkezdődhet a támogatási szerződések megkötése.


A mai sajtótájékoztatót az egyik támogatásra javasolt vállalkozás, a SANSZ 2002 Egyéni Cég fejlesztés előtt álló telephelyén tartották Szigetszentmiklóson. A cég immár harmadszor nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatain. Hosszú távú stratégiai célja a versenyképesség és a piaci adaptációs képesség erősítése, a tevékenységek és kapacitások folyamatos bővítésével. A telephely-fejlesztési pályázaton elnyert több mint 12 millió forintos támogatásnak köszönhetően a SANSZ 2002 egy újabb üzemcsarnokot tud kialakítani, valamint komplex épületbádogos-szerkezetek gyártására alkalmas gépeket is beszerez.

Címkék