Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Blind Boys of Alabama, Harlem Gospel Choir – Budapesten a gospel-legendák

Blind Boys of Alabama, Harlem Gospel Choir – Budapesten a gospel-legendák
Infovilág

Blind Boys of Alabama.A The Blind Boys of Alabama gospel-kórust 1939-ben alapították Alabamában, a vak feketék intézetében. A három kórusvezető énekes és a dobos is vak. Tavaly óta újra úton vannak az alabamai vak fiúk: az Egyesült Államokban és világszerte, most már Jimmy Lee Carter vezető énekessel, miután elődje és a kórus alapítója, Clarence Fountain egészségi okokból visszavonult. A másik alapító tag, George Scott elhunyt 75 éves korában.
     
A múlt években megjelent kiadványaik nagy sikert arattak a Grammy díjátadó gálákon: 2002–05 között minden évben megkapták «a legjobb tradicionális soul gospel albumért» járó elismerést, a kórus helyet kapott a Gospel Music Hall Of Fame-ben, ahova csak a műfaj nagyjai juthatnak be.A nyolcvanas évek elején a The Blind Boys of Alabama bemutatkozott az Obie-díjjal elismert musical, a The Gospel at Colonus előadásán, az ezredfordulótól pedig újra rendszeres szereplője a darabnak.
        
A csapat énekelte az HBO népszerű sorozatának, a Drót első évadának főcímzenéjét, Tom Waits «Way Down in the Hole» című dalát. A Lost/Eltűntek sorozat Confidence Man epizódjában Ben Harper «I Shall Not Walk Alone» című szerzeményéhez kötődik az énekesek művészete. 
      
A kórus más televíziós és rádiós showműsorok kedvelt szereplője is. Számos világsztárral – Ben Harperrel, Aaron Neville-lel, Bonnie Raitt-tel, Mavis Staples-szel, Lou Reeddel, Solomon Burke-kel, Tom Petty-vel, John Fogerty-vel, Peter Gabriellel és Taj Mahallal – dolgozott együtt. Tavaly a budapesti Művészetek Palotája vendége voltak.
 
Harlem Gospel Choir.A Harlem Gospel Choir a «Concert of Hope – Remembering Michael Jackson» turné részeseként lép fel Budapesten. Tavaly szintén a Zenekadémián aratott óriási sikert. Rajongója Barack Obama amerikai elnök és sok híresség, és persze sok százezer koncertlátogató. A kórus mostani turnéjára feldolgozta Michael Jackson három dalát 
       
A Harlem Gospel Choirt Allen Baily alapította 1986-ban a dr. Martin Luther King Jr. tiszteletére rendezett ünnepséget után. A kórustagok harlemi fekete templomok és a New York-i tri-state terület legkiválóbb énekesei és zenészei.

A Harlem Gospel Choir körbeutazta a világot, hogy zenéje által megossza a hit örömét mindenkivel, és adományokat gyűjtsön rászoruló gyerekek javára. A kórus célja, hogy a világot a mostaninál szeretőbb és békésebb hellyé tegye, zenéjén és dinamikus előadásain keresztül segítse az afro–amerikai kultúra és a gospel  jobb megértését. Minden előadás témája az emberek és nemzetek összetartozása.

Címkék