Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bor és egészség – orvosi bor-szimpózium Szombathelyen

Bor és egészség – orvosi bor-szimpózium Szombathelyen
Infovilág

Ez a jelenség indította el öt évvel ezelőtt azt a tanácskozás sorozatot Szombathelyen, aminek idei folytatását november 13–14-én tartják a megyei önkormányzat dísztermében a Veszprémi Akadémiai Bizottság Orvostudományi Szakbizottsága, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa, Vas megye, Szombathely és Kőszeg önkormányzata, a Vas megyéért Egyesület és a sanofi-aventis zrt. támogatásával.
    
István Lajos Széchenyi díjas professzor, a magyar transzfuziológia és haematológia iskolateremtő személyisége nyugdíjba vonulásakor meglepő módon nem a haematológia, hanem a kardiológia területén kívánt tovább munkálkodni, megvizsgálandó a bornak az érrendszerre gyakorolt hatását. A francia paradoxonnal kapcsolatos kutatásokhoz csatlakozva javasolta, vizsgálják meg, miként hatnak a magyar vörös borok?  A soproni, a kőszegi és a vaskeresztesi vörös borok összetevőinek tudományos vizsgálatával kezdték, és megállapították: a bennük található kedvező hatású összetevők mennyisége megfelel a híres villányi, szekszárdi borokénak, sőt, a legtöbb polifenol az alig ismert vaskeresztesi borban található. Később kőszegieket vizsgáltak meg, hogy miként viselkedik a kevés bort ivók és az absztinensek érrendszere.
    
Két évvel ezelőtt bekövetkezett halála István Lajos professzor megbízta dr. Tarján Jenőt, a Veszprémi Akadémiai Bizottság Orvostudományi Szakbizottságának mai elnökét, hogy dolgozzon ki vizsgálati új módszert a kutatásokra. Az eredmény meglepő: nincs különbség az érfalra lerakódó anyagok mennyiségében a két csoport között. A vizsgálatok mostantól abban az irányban folytatódnak, hogy mennyire stabilak ezek a lerakódások, ugyanis a megrepedő, instabil lerakódás okoz elzáródást. 
    

A többi között ezekről a kutatásokról számolnak be a szombathelyi V. bor-szimpóziumon. Az ország más tájairól érkező előadók a bor hatásán túl az orvosi statisztika jelentőségéről, új terápiás lehetőségekről, a daganatos betegségeket érintő témákról is szólnak majd. A szimpózium az eredeti görög gyakorlat szerint azt jelentette, hogy összejöttek okos emberek, társalogtak művészetről, tudományról, politikáról, és közben iszogattak. Ezért aztán a borszimpózium végén borbemutató, -kóstoló, majd másnap Kőszegen, az Európai Borlovagrend szervezésében lovagi szertartás és a városka évente megrendezendő borbálja is várja a tudósokat, akik a gyakorlatban is megtapasztalhatják kutatásuk tárgyát, a vörösbort.

Címkék