Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vendéglátás: hagyományok és megújulás

Vendéglátás: hagyományok és megújulás
Infovilág

Sokféle ismeretbe „kóstolnak bele” tanulmányaik során. Közgazdaság-tudomány, társadalomelmélet, szállásadás, vendéglátás, utazásszervezés, rendezvényszervezés. Szálláshelyek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények irányításának módszerei. Turisztikai szolgáltatások szabályozása. A turizmussal kapcsolatos közösségi, non profit államigazgatási, önkormányzati, területfejlesztési, kulturális intézményrendszer. A földrajzi, kulturális, természeti és jogi környezet szerepe. A marketing, pénzügy, finanszírozás, emberi erőforrás, menedzsment, kontrolling módszerei; a különféle kultúrák konfliktusainak kezelése... s még sorolhatnánk.

És ehhez jön még a gyakorlat a főiskola Alma Mater éttermében és oktatókabinetjében, a pesti, Király utcai Tour-inform Irodában, netán Európa, Ázsia, Amerika valamelyik partner intézményében. „Tanműhelyükben” egyebek közt kipróbálhatják, hogyan lehet 40 méteres kolbászt tölteni a főiskola negyvenedik születésnapjára. Eltanulhatják tanáruktól a zamatos, illatos, száraz Tramini készítésének titkait is.

Nagy érték a 40 éves főiskola hajdani diákjainak tudása, segítőkészsége. Nemegy közülük országos hírt szerzett és szívesen szakít időt az óraadásra, a szakmai tanácsadó testületének tagjaként ötleteket ad az elméleti ismeretek arányainak folyamatos korszerűsítésére, az oktatás eszközeinek fejlesztésére. Figyelemre méltó, hogy a tanulmányaikat 40 éve elkezdett, illetve 25 éve befejezett hallgatók közül kétszázan jelezték jöttüket a jubileumi ünnepségre. Akadt, aki Angliából látogatott haza. Jó alkalom ez a főiskola „öregdiákjainak” összefogására, az Alumni Klub tevékenységének tudatos bővítésére.

Legalább ennyire fontos a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése is. Jelenleg Bangkoktól Manchesteren át Vancouverig több mint 20 szerződéses partnerükkel együtt dolgozik az intézmény a hallgatói és oktatói mobilitás fejlesztésén. Évente átlagosan 120–150 hallgató tölti szakmai gyakorlatát külföldön. Az erre szánt fél év azonban nem mindig elég a távoli országok szállodai, vendéglátói, turisztikai kultúrájának megismeréséhez. Jó lenne megtoldani, hogy jobban megtérüljön az utazás és a beilleszkedés költsége, fáradsága. Nemegyszer a tanulmányúton lévő kérik ezt. Az intézmények kapcsolatán, a jogszabályokon, s egyéb tényezőkön múlik, mennyire sikerül.

Címkék