Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szentendre: újborfesztivál és libator

Szentendre: újborfesztivál és libator
Infovilág

Libtollfosztás - dalolós, mesélős esti asszonyprogram.A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeknek kedveznek a színes programok: vidám tollfosztó, krumplipuska és lampionkészítés, töklámpafaragás, gyertyamártás, mézeskalácssütés. Az elkészült világítótestekkel mindkét nap a délután négy órakor kezdődő Márton napi felvonuláshoz lehet majd csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezeti, a vasárnapi parádés Márton napi felvonulás élén a Lajta Néptáncegyesület céhes legényei állnak.

A felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban; feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, illetve kipróbálhatja a lopózást is. Borkalandozások címmel Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.

Márton napi libalakoma.Szombaton színpadra lép a Buda Folk Band, vasárnap pedig a népszerű Vujicsics Együttes ad koncertet az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes közreműködésével, illetve táncházzal zárja a napot a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható lesz Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, és a jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodik majd.

Rengeteg finomság vár a vendégekre. A múzeumban működő Jászárokszállás Fogadó szombaton este exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket. Bede Róbert konyhafőnök „kifőzdéjében” is ízletes falatokat lehet kóstolni. A Márton napi Libato(u)r alkalmából meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti majd el mindenki szeme láttára. Kóstolható lesz a sült libacomb, és sült tök, lúdkása és sokféle rétes. Tizenhárom neves magyar borász hozza el zamatos újborát, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a 2009. évjárat jellegzetes ízvilágát.

A Márton napok főszereplője.Az 1990-es évek közepén Magyarországon is elkezdett terjedni az újbor kultúrája. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoportóját nyitották fel nyilvánosan és ünnepélyesen 1996. november 11-én a szentendrei Skanzenben a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. jóvoltából. Ezek után a magyar bormarketing szakma elhatározásából az újborral együtt Szent Márton és a libaevés kultusza lassan a magyar köztudatba is beivódott. Szent Márton napja (november 11.) alkalmából ma már az ország több helyszínén, vendéglátóegységében tartanak Márton napi libanapokat, hódolva a gasztronómiai élvezeteknek.

A kétnapos rendezvénysorozat programja itt.

Címkék