Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kommandósok Windows 7-tel – két "halott"

Kommandósok Windows 7-tel – két "halott"
Infovilág

Munkában a kommandós...Egy úr a magasból:## Drajkó László.Kétszer 7-et mutat az óra, és a sportaréna színpadán álló urak is ezt teszik: két Windows 7-est mutatnak a küzdőtér sokezres közönségének. Október utolsó napja van, kétszer 7, azaz 14 óra: erre az időpontra időzítette a szoftveróriás a legújabb operációs rendszerének magyarországi közönségbemutatóját, az idei Budapest Game Show fénypontjaként.

A Windows 7 világpremierjével egyidejűleg természetesen a magyar pc- és szoftvermegszállottak is hozzájuthattak a redmondi szoftverkovácsok legújabb alkotásához: október 22-én éjjel a Saturnban – mondta el Balogh Péter koncepciómenedzser a mai, széles körű Windows 7-premier alkalmából tartott röpke sajtótájékoztatón – egyetlen óra alatt több száz fogyott a termékből.

Balogh Péter.Becslése szerint az év végéig az üzletláncban értékesítendő minden negyedik személyi számítógépet már Windows 7-tel kérik a vevők; jövőre várhatóan már a háromnegyedét. (Képzettársítás mindennemű élc nélkül: netán a színpadon maradt két "halott" az XP és a Vista?)

Mostantól már csak a raktáron még meglévő előző licencekeket tudjuk eladni – mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország első embere egy újságírói kérdésre válaszolva. Ez tehát azt jelenti, hogy arccal a Windows 7 felé. Akinek volt szerencséje kipróbálni az új oprendszert, rokonszenvvel állapította meg, hogy sokkal többet tud, mint elődei. (Az ám: világszerte nyolcmillióan tesztelték, közte százezernél is több magyar! Javító ötletben, jóindulatú bírálatból aligha volt hiány, számosat megszíveltek a redmondi fiúk.) A Microsoft-szokás szerint meglehetősen terjedelmes programegyüttes talán legfőbb előnye, hogy a számítógép bekapcsolása után sokkal rövidebb idő alatt munkára kész, mint elődei. Működés közben is fürgébb náluk, funkcionalitása szélesebb körű, takarékoskdik az energiával.

És a személyi számítógépek erejével is – derült ki Drajkó szavaiból. "A hazánkban használatban lévő mintegy négymillió asztali és hordozható pc-ből 2,2 millió alkalmas a Windows 7 futtatására. Soha eddig nem érezhették olyan jól magukat a pc-k, mint most, a Windows 7-tel. – Az első órák értékesítési adataiból arra lehet számítani, hogy minden eddiginél nagyobb a kereslet a Windows 7 iránt. (Engedtessék meg a krónikásnak a korántsem epésnek szánt megjegyzés: a Vista után aligha lehet csodálkozni ezen...A rég felejtett Millenniumot nem is említve.)

Takáts Kristóf.Takáts Kristóf, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese, a pc-üzletág igazgatója a sajtóeseményen elmondta, hogy a világ legnagyobb személyiszámítógép-gyártója igen nagy reményeket fűz a Windows 7-hez. "A legkörültekintőbben megtervezett hardver is csak megbízható, gyors, és könnyen kezelhető szoftverrel kínálhat maradandó használói élményt." Érdekességként említette, hogy nem csupán a fogyasztói piac fogadta máris széles körű rokonszenvvel az új Windowst, hanem az általában lassabban mozduló, természeténél fogva óvatos üzleti, vállalati szféra is élénken érdeklődik, noha a gazdasági válság meglehetősen fékezi a számítógép-eladásokat. A gyártó képviselője ennek ellenére derűlátó a hazai piaci élénkülésvel számol.

Drajkó László azzal példálózott, hogy a Windows az az nyelv, amelyet ma már a legtöbben, legalább egymilliárdnyian beszélnek a viágban. (Csak tájékoztatásul: a kínai nem egységes nyelv, tehát aligha éri el a milliárdos szintet beszélőinek a száma.) A hatalmas használótáborra tekintettel a Microsoft igyekezett valamennyi partnerét bevonni a Windows 7 kifejlesztésébe, minek alapján az új operációs rendszer minden eddiginél több programmal és hardverrel kompatibilis. Tizenhatezernél több szoftver- és hardverszállító épít alkalmazásokat Windows 7 alapokon – hangzott el. Itthon máris jó háromezer szakember vett részt Windows 7-képzésen, és háromszáznál is több partnercég tér majd át Windows 7-re saját belső informatikai környezetében még az idén.

Négyféle Windows 7 szoftvercsomagot kínálnak: a Home Premium elsősorban az otthoni, a  Professional a kis- és középvállalkozásoknak ajánlható; az Ultimate a legmagasabb otthoni igényeket is kielégíti, a Windows 7 Enterprise a nagyvállalatok által kihasználható funkcióegyüttest kínálja. Az ötödik változat a Windows 7 Starter, ami kizárólag netbookokra telepítve érhető el.

A mai sajtótájékoztató egyik segédanyagát szívesen az Infovilág-olvasók rendelkezésére bocsátjuk, mivel példákkal mutatja meg a Windows 7 alkalmazásával elérhető hatásfoknövelést:

A mindennapi feladatok egyszerűsítése


• Tálca: A programindítás és az ablakok közötti váltás helye, a tálca teljesen átalakult formában segíti az intelligensebb és rendezettebb munkavégzést, és növeli az adott időn belül elvégezhető feladatok számát. Miniatűr-előnézetet jelenít meg a weboldalakról és dokumentumokról – sőt, még a futó videókról is.
• Otthoni csoport: Egyszerű fájl- és nyomtatómegosztást biztosít más Windows 7 PC-kel egy háztartáson belül.
• Intelligens eszközkezelő: Megmutatja az összes csatlakoztatott eszköz (pl.: kamera, mobiltelefon) állapotát, megkönnyíti szinkronizálásukat és kezelésüket.
• Fotók és videók: A Windows Live Photo Gallery és Windows Live Movie Maker nagyszerű, ingyenes lehetőséget kínál a fotók és videók szerkesztésére és megosztására.
• Snap: A képernyő szélére húzott nyitott ablak automatikusan átméreteződik. Ha a felhasználó két külön ablakot húz a jobb és a bal szélre, ezek pontosan a képernyő jobb és bal felére méreteződnek, ami különösen hasznos az ablakok tartalmának összehasonlításakor.
• Shake: Kattintson rá az aktív ablakra és rázza meg egy kicsit! Ilyenkor a Windows 7 az összes többi nyitott ablakot eltünteti. Az eredeti állapot az ablak újbóli megrázásával állítható vissza.
• Internet Explorer 8: A Microsoft történetének leggyorsabb, legkönnyebben kezelhető és legbiztonságosabb böngészője. Intelligens új jellemzői (pl.: azonnali keresés, gyorsítók, web-szeletek) segítenek többet kihozni a világhálóból.

A használói igényekhez igazodó munkavégzés

• Gyorsabb be- és kikapcsolás: A Windows 7 felhasználói számára előnyt jelent a megnövelt háttérteljesítmény, a gyorsabb indulás, éledés és leállás, valamint a továbbfejlesztett fogyasztásszabályozás.
• Egyszerűbb mobil működés: Minden mobil számítástechnikai beállítás egy helyen, a Windows Mobil-központban található.
• Biztonság: A PC-n tárolt adatok biztonságát fejlett mentési képességek, védelmét pedig a BitLocker titkosítási eszköz támogatja.

Új lehetőségek
 
• Windows Touch: A felhasználó ujjal vagy többpontos érintéssel, interaktívan kommunikálhat gépével az érintőképernyőn.
• PlayTo: A digitális zene, videó vagy fotófájlok más PC-knek vagy egyéb eszközöknek (pl. tévékészülékhez csatlakoztatott Xbox 360-nak) is átadhatók lejátszásra.
• Internet TV: Az új tartalomszolgáltatók és a továbbfejlesztett felület megkönnyítik a számítógépes tévézést.
• Multimédiás játékok és grafika: A Windows 7 teljesítmény-fejlesztései új szintre emelik a nagy teljesítmény-igényű játékok futtatását és a szórakozást – 64 bites támogatással és DirectX11 grafikával.
• Helyszín-felismerő nyomtatás: a rendszer mindig a megfelelő nyomtatóra küldi a dokumentumot – otthon éppúgy, mint az irodában.
• Kapcsolat nélküli fájlok: a funkcióval a felhasználó offline üzemmódban dolgozhat – a rendszer később automatikusan szinkronizálja PC-je adatait az irodai hálózattal.

Címkék