Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Együnk ésszel az eszünkért! – üzemanyag az agynak

Együnk ésszel az eszünkért! – üzemanyag az agynak
Infovilág

Az intelligencia nem ehető kanállal. Ennek ellenére, aki ügyesen eszik, jobban formában tarthatja az agyát. „A táplálkozás szerepét a mentális teljesítményben nem lehet eléggé hangsúlyozni” – mondja dr. Siegfried Lehrl, az erlangeni egyetem orvos-pszichológusa.

Üzemanyag nélkül nem megy semmi. Aki fontos megbeszélésen szellemileg teljesen „jelen akar lenni”, gondolkodó apparátusát (magyarán: az agyát) lássa el jól glukózzal. Az édesség rendkívül gyorsan szállít energiát, de csak rövid időre segít. A cukoráradatot ugyanis az inzulin gyorsan kiüríti, a vércukorszint süllyed, és vele együtt hanyatlik a szellemi erőnlét.

Hosszú távú „doppinghoz” alkalmasak a teljes kiőrlésű lisztféleségekből készült termékek, a hámozatlan gyümölcsök és a hüvelyesek, mert ezek csak lassan engedik növekedni a vércukorszintet. Különösen fontos a reggeli energiaadag, amikor a vércukorszint az éjszakai alvás után alacsony. Reggelizzünk ezért bőségesen – és okosan.

Csúcsformába csak az kerül, aki eleget is iszik. Folyadékhiány esetén ugyanis romlik a vérkeringés, és az agysejtek eltunyulnak. Agyunknak azonban még ennél is többre van szüksége: a fehérjék az agy vegyi folyamatainak alapvető építőkövei; a zsírsavak az agysejtek membránjai; a B-vitaminok biztosítják az energia visszanyerését, és a vassal együtt az agy oxigénellátását is. Aki hosszú távon keveset eszik ezekből a táplálékokból, kockáztatja szellemi frissességét. Ma már adatok vannak arra vonatkozóan, hogy... (Folytatás itt.)

Címkék