Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lukács Miklós DVD-je: klasszikus és világzene cimbalmon

Lukács Miklós DVD-je: klasszikus és világzene cimbalmon
Infovilág

A zenészcsaládból származó, 32 éves Lukács Miklós érdeklődése a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után kibővült: a klasszikus zenén kívül a dzsessz és a népzene felé is irányult. Művészete felkeltette a holland–mexikói rendező, Mano Camón figyelmét, aki két évvel ezelőtt portréfilmet készített róla.

A filmkockákon megelevenedik a hangszer évezredes története is, nyomon követhetjük elterjedését az egész eurázsiai kontinensen. Bár több nyelven is saját nevet kapott a cimbalom, a „rokonság" ellenére mégis jellegzetesen magyar hangszernek tartják. Főként talán azért, mert legnagyobb változatát az 1800-as évek közepén magyar hangszerész, Schunda József készítette el. A hangszer így klasszikus művek előadására is alkalmassá vált. Magyar cimbalmosnak tehát rendkívüli a helyzete: egyrészt erős hagyomány veszi körül, másrészt a legkülönfélébb zenekultúrák felé nyílik átjárása.

Lukács Miklós megérezte és kihasználja ezt a lehetőséget. Eddig számos dzsessz- és világzene-
formációban működött közre, 2005-ben pedig Szakcsi Lakatos Bélával készített duólemezt. Eközben folytatja klasszikus zenei pályáját is: játszott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Hamburgi Filharmonikusokkal és a torinói RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. Komponistaként több kortárszenei művet jegyez, például egy cimbalomversenyt, melyet első tanárának, Szakály Ágnesnek ajánlott. 2000-ben Artisjus-díjat kapott. 2002-től a Talentum Tánc- és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. A Lukács Miklós Kvintett 2006-ban alakult. Tagjai:
Lukács Miklós (cimbalom), Bacsó Kristóf (szaxofon), Szandai Mátyás (nagybőgő), Szalai Péter (tabla) és Dés András ütőhangszerek). Az október 13-i koncerten kortárs cimbalomművek, Eötvös Péter és Kurtág György kompozíciói  is elhangzanak.

Címkék