Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Minőségdíjas a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola

Minőségdíjas a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola
Infovilág

A Felsőoktatási Minőségi Díjjal évente azoknak a felsőoktatási intézményeknek a teljesítményét ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert. Ennek részeként folyamatos, stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, az Európai Minőségi Díj követelmény-rendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést, folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását. Egyúttal a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét. A díjban részesülők vállalják, hogy a pályázat kidolgozása által nyert tapasztalataikat közzéteszik az intézmény honlapján.

A felsőoktatási reform ösztönzi a felsőoktatási intézményeket a hazai és nemzetközi szintű versenyre. A díj lehetőséget teremt hazai és nemzetközi összehasonlításokra, rangsorolásokra, a gazdaság igényeihez való minél teljesebb alkalmazkodásra, valamint a versenyhelyzet erősítésére.

A 2008/2009. tanévben harmadszor meghirdetett felhívásra nyolc pályázat érkezett be, négyet felsőoktatási intézmény, négyet pedig felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nyújtott be.

A pályázatok értékelése több szinten történt. Az önértékelésen alapuló pályázatok először formai ellenőrzésen estek át. Ezt követte a pályaművek tartalmi értékelése: minden pályázatot három, egymástól független szakértő értékelt, aki ezután közös véleményt fogalmazott meg. Az írásos vélemények alapján született döntés arról, mely pályázatok érdemesek helyszíni szemlére. Ezt követően fogalmazták meg az értékelők javaslataikat és terjesztették a független szakértőkből álló felsőoktatási minőség díj és minőségfejlesztési bizottság elé.

Címkék