Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Borfesztivál kiemelkedően gazdag programmal

Borfesztivál kiemelkedően gazdag programmal
Infovilág

Elöljáróban tegyünk rendet a kalendáriumban, ugyanis szeptember 9–13. között valójában csak egy része, a nagyközönség számára a legfontosabb, leglátványosabb része zajlik a fesztiválnak, az idei borünnep. Helyszíne a szokásos, a budai vár. Előtte, mintegy kedvcsinálóként kerül sor a szüreti sokadalomra a szentendrei szabadtéri néprajzi múzeumban szeptember 5–6-án. A skanzenban mutatják be a magyar szőlő- és borkultúrához kapcsolódó hagyományokat. A részletes program itt.

Hétfőn, 7-én kezdődik az idei boregyetem. Helyszíne a Magyar Kultúra Alapítvány Székháza, ugyancsak a várban, a Szentháromság tér 6. alatt. A témái: CAVA – a spanyol minőségi pezsgő (a díszvendég spanyol Freixenet csoport termékei), továbbá a tokaji eredetvédelem meg a soproni borok. Az ismeretterjesztő és szakmai továbbképző előadássorozatra (miként eddig is), belépőt kell váltani.A boregyetem zárónapján, szerdán (szeptember 9-én) nyílik és szeptember 20-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria A épületében a borospalack-címke kiállítás: Mesélő borcímkék az 1870-es évektől napjainkig.

A rendezvény fő eseménye – derül ki a sajtófőnöktől kapott digitális korongról – az öt napon át tartó borkiállítás és vásár, a tulajdonképpeni borfesztivál, amelyen hazánk borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb, legjobb borait. Az idén az éppen százesztendős spanyol Freixenet csoport a díszvendég; tagjai hozzák el szűkebb hazájuk különlegességeit, elsősorban híres pezsgőit, a többi között a Cordon Negrót, a Carta Nevadát, a Reserva Realt, a Freixenet Brut Vintage-t. Bemutatkozik még az ugyancsak spanyol Segura Viudas pincészet, a borvidékek közül pedig Rioja, Ribera del Duero, és a Proirato.
 
Természetesen a borfesztivál kínálatában ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.


A rendezők arra törekednek, hogy ez alkalommal is hagyományosan híres magyar ételekkel együtt kínálják mindazt, amire jól csúsznak a borok. Lesz sokféle grill- és bográcsétel, halászlé, kemencében, egészben sült harcsa, haltöpörtyű, töki pompos, ropogós rétes, péksütemény, szendvics, juh-, kecske- és tehénsajt, számos borkorcsolya. A borfesztivál 9-én és 10-én délután kettőkor nyit és este 11-ig látogatható; 11-én 12–23, a másik két napon pedig 10–23 óra között tart nyitva. Talán írni sem kell: hagyományosan ez alkalommal is belépőjegyet kell váltani.

Természetesen nem azért kérnek belépti díjat a szervezők, hogy a saját kasszájuk csengjen, hanem mert valamiből illik honorálni az öt napon át két színpadon közreműködőket. Fellép a többi között a Ghymes, az Agostones, a Bartók Béla Férfikar, Cimbaliband, Csík Zenekar, Hot Jazz Band, Four Fathers, Benkó Dixieland Band, Tiborcz Quartett, Pál István Szalonna és Bandája, Popkoor Surprising, a Kaláka, a Makám, Orosz Zoltán Trió, Bognár Szilvia, Hercku Ágnes, Szalóki Ágnes, az Etnofon Zene Társulás, és a Vivát Bacchus. A szombati műsorok főszereplői a néptáncegyüttesek.

Miközben a nagyközönség eszik, iszik, nézelődik, szórakozik, aközben a borbírálat rejtelmei iránt érdeklődők a VinAgora sátorban megismerkedhetnek a világ első, borbíráló informatikai rendszerével, a BiralNet-programmal. Aki akar, az szakmai segítséggel egy kis időre akár borbíróvá is válhat.

A budai várban az eseménysorozat talán leglátványosabb rendezvénye a szüreti felvonulás szeptember 12 -én. A sajtóanyagból idézünk: "Magyar viseletünk, népzenénk, táncunk, alakoskodó szokásaink sokszínűségét idén mintegy 800 főt megmozgató szüreti felvonulásba foglalva mutatjuk be a közönségnek. A menetet a vendégország hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják..."

Jótékonysági borárverés is lesz ám, szeptember 17-én a Hadtörténeti Múzeumban. A vacsorával egybekötött árverésen a fogások között a felajánlott tételek termelőitől kóstolhatnak borokat a licitálók, érdeklődők. A hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá, a befolyt pénzzel az idén is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gazdálkodik majd.

Másnap, szeptember 18-án kerül sor a borfesztivál kulturális programjának záró eseményére, a gálakoncertre a Művészetek Palotájában. Fellép az Óbudai Danubia Zenekar és a Bogányi Gergely zongoraművész. A programon Weber, Berlioz, Mendelssohn és Csajkovszkij hangulatos műveivel ismerkedhetnek meg a komolyzene rajongói.

A budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál főtámogatója az idén is a Spar Magyarország Kft.

Címkék