Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Repül a sólyom – már Bikalon is

Repül a sólyom – már Bikalon is
Infovilág

Krekács Zoltán baglyot is idomít.Krekács Zoltán solymász mondja: „Tapasztalatom szerint minden korosztályt érdekelnek a madarak és a velük való foglalatosság. Két–háromfős csapat és sokféle madár fog szerepelni majd a bikali bemutatókon. Ügyelünk arra, hogy mindig elegendő madár legyen kéznél, mindenképpen két csapatot kell kiképeznünk és edzésben tartanunk. A bemutatókon a többi között a solymászat művészi jellegét láttatni, hiszen a reneszánsz kultúrában már művészetnek számított. A madár és az ember összehangolt munkáján múlik egy-egy gyönyörű röptetés, az, hogy a sólyom sokszor nagy magasságból is meghallja a gazdája hívó szavát, és ami a legfontosabb: visszatérjen hozzá.”

Bikalon, a reneszánsz élménybirtok madaras színpadának bemutatóin szerepelni fog sólyom, héja, bagoly és varjú is. Élőszínház jellegű történetbe építik be a végleges bemutatót, amiben a madarak repülése mellett az emberek játéka is szerepet kap. „Magyarországon még nem látott, egyedülálló produkcióval készülünk. A szavak nem adhatják át azt az érzést, amit majd az tapasztal, aki a nézőtéren ül, miközben a feje fölött köröznek a madarak” – mondja a szakember.

A sólyomröptetés – a több évezredes történelme során – csak a kiváltságosoknak jutott osztályrészül. Ennek példája, hogy Nagy Károly frank császár a 9. században eltiltotta a jobbágyokat és szolgákat a sólymok tartásától, csak a nemeseknek engedte meg a solymászatot. Bikalon, az élménybirtok területén ilyen korlátozás persze nem lesz érvényben, 2010 tavaszától kicsi és nagy egyaránt élvezheti majd a madarak repülését, a remekbe szabott bemutatókon.

Címkék