Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hajnóczy Soma Magyarország első bűvész-világbajnoka

Hajnóczy Soma Magyarország első bűvész-világbajnoka
Infovilág

A háromévente rendezett viadalon Soma két fordulóban utasította maga mögé a nemzetközi bűvésztársadalom 100 legjobbját, ezzel megszerezve a világbajnoki címet. A szakmai zsűri elismerése mellett a közönség is álló ovációval jutalmazta Soma szerepléseit.

A bűvészek olimpiájaként is emlegetett versenyen a nemzetközi kvótarendszer alapján hazánkat minden alkalommal egy bűvész képviselheti, akinek a minősítéséhez rangos, nemzetközi eredményeket kell felmutatnia. Soma szakmai felkészültségét a 14 éves bűvészmúlt mellett az utóbbi években elnyert számos nemzetközi díj, a többi között a tavalyi Arany Varázspálca-díj, a márciusi Arany Oroszlán (Las Vegas) és a rá pár hétre besöpört svájci Magic Rings-en aratott győzelme szavatolja.

A pekingi világbajnokságon Somának a nemzetközi bűvésztársadalom legjobb manipulátorai, kártyatrükkös varázslói, mentalistái és illuzionistái alkotta mezőnyben kellett bizonyítani tudását és kreativitását a világon mindenhol elismert bűvészlegendákból álló tíztagú zsűri előtt.

Versenyműsorként a „Phone act” című, tízperces show-ját választotta. A gálaműsor egyedülállósága abban rejlik, hogy nemcsak az alapötlet eredeti, hanem szinte minden kellékét a bűvész álmodta meg, és készítette el vagy csináltatta meg. Az aktatáskát, a telefonokat, az újságpapírt, a pénzt olyan kontextusba helyezte, ami eddig senkinek nem jutott eszébe.


„A nemzetközi palettán két dolog fűződött eddig a nevemhez: kellékként és dizájnként a mobiltelefon, valamint az előadást keretbe foglaló újságpapír-manipuláció, amivel kivívtam a szakma legnagyobb csodálatát is. Ez utóbbin például több mint fél évig dolgoztam, és mindeddig senkinek nem sikerült megfejtenie a titkot. A világbajnokságra sikerült olyan műsort kialakítanom, amelyben nemcsak a kézügyesség és a kreativitás játszott komoly szerepet, de a megmérettetésre való készülés évei alatt mindenegyes apró részletet sikerült tökéletesre csiszolni. A győzelem egy nagyon kemény munkával eltöltött időszak gyümölcse, nagyon büszke vagyok rá. Ez igazi álom vált ezzel valóra” – mondta el Soma a díj kapcsán.

A hazai bűvészvilág fellendülésére misszióként tekintő bűvész pihenés helyett újabb kihívások elé néz. Az év hátralévő részében külföldi  – japáni, angliai, spanyolországi – és hazai felkéréseknek tesz eleget.

A FISM világbajnokság a bűvészvilág legfontosabb és legnagyobb eseménye, bűvészolimpiaként is emlegetik. A Nemzetközi Bűvész Szövetség (FISM = Fédération Internationale des Sociétés Magiques) háromévente rendezi meg a versenyt. A világbajnokság rendezési jogát Párizs, Madrid és Tokió után 2009-ben Peking kapta meg. Az itt aratott győzelem magas rangját jelzi az eddigi nyertesek karrierje is, így például az 1982-ben nagydíjjal jutalmazott amerikai Lance Burton alig egy hónapja írt alá egy több mint 10 millió dolláros Las Vegas-i szerződést.


Hajnóczy Soma 6 éves korában szeretett bele az illúzió világába, az akkori nagyokat csodálva. Ma határtalan kreativitása és újító szelleme miatt már őt csodálják világszerte. 10 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a bűvészettel, ekkoriban kereste meg Molnár Gergelyt, művésznevén Mr. Jupitert, aki igazi mentorként foglalkozott az ifjú tehetséggel. A múlt években több mint 10 komoly nemzetközi díjat nyert meg egyedülálló, a kézügyesség és kreativitás mellett a modern technikát is felhasználó „Phone act” című műsorával, amellyel folyamatosan turnézik Európa, az USA és Ázsia számos színpadán, bűvészkongresszusán és gálaműsorában.

Címkék