Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Háromszázmillió a gödöllői kastélyparkra

Háromszázmillió a gödöllői kastélyparkra
Infovilág

A már megkezdett kertépítészeti revitalizációs munkálatok érdekes tapasztalata, hogy némelyik kivágott fa annyira elkorhadt belülről, hogy csak egy 2-3 cm vastagságú perem tartotta a törzsét.

A kastély lakóit – főként a hölgyeket – minden időben elbűvölte az itteni tájszerkezet és növénygyűjtemény. Így volt ezzel Grassalkovich Antal neje, Esterházy Leopoldina és Erzsébet királyné is. A II. világháborút követő időkben azonban nem csak az épületet használták méltatlan módon (idősek otthona, ákszovjet laktanya), a parkot is elhanyagolták. A gondozás hiánya, a növényi betegségek, vagy épp a viharok megtépázták az egykor pompás kertet.


Tóth Imre címzetes egyetemi docenst, kertészeti szakértőt kérte fel tavaly a kastélyt működtető közhasznú nonprofit kft., hogy készítsen dendrológiai szakvéleményt a park fáinak állapotáról. A szakértő megállapította, hogy „… a legtöbb fa sérült, odvasodó törzsű-ágú, sok a száraz ág. A villás elágazásúak ikersudarának mindegyike féloldalas koronájú, melyek ónoseső, vastag hórárakódás, szélvihar esetén az egyenlőtlen terhelés hatására széthajlanak, s az alsó elágazás, a „villa” alján berepedve letörnek, és balesetveszélyt okozva a fa tönkremegy.”

A kastélyparkban gyakran sétálók tapasztalhatták, hogy erősebb szélben a baleset- és életveszély miatt bizonyos részeken a látogatást betiltják. Konkrét káresemény is történt, amikor egy viharban az elkorhadt fa félbetörött és beszakította a felújított Barokk Színház tetejét. A világosabb cserepek még ma is mutatják ennek nyomát. A szakértői vélemény alapján most megvalósulhat a beteg fák cseréje, újratelepítése előnevelt, 10-12 éves, mintegy hat méter magas utódokkal.

A képen látható kivágott fa elkorhadt törzsében kb. 2-2,5 méter magasságig állt a víz. Mintegy 30-40 liter víz ömlött ki belőle. Ilyet még a kertészek sem láttak. Volt olyan kivágott fa, amelyik annyira elkorhadt belülről, hogy csak egy 2-3 cm-es vastagságú "perem" tartotta a törzsét.

A kastélyt körülölelő tájképi romantikus kert rekonstrukcióját a Főkert végzi. A Gödöllői Királyi Kastély Kht. által az Európai Unió Hivatalos Lapjában, valamint a hirdetmények elektronikus napilapjában 2009. április 4-én közzétett részvételi felhívással folytatott gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárás eredményesen zárult. A június 16-án megtartott eredményhirdetésén a Gödöllői Királyi Kastély Kht. a FŐKERT Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. ajánlattevőt minősítette az eljárás nyertesének. A nyertes által megajánlott ellenszolgáltatás összege: 297 987 476 forint+áfa.

Címkék