Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szimmetria a tudományban és a művészetben – nemzetközi konferencia és kiállítások Budapesten

Szimmetria a tudományban és a művészetben – nemzetközi konferencia és kiállítások Budapesten
Infovilág

Ízelítő a látnivalókból.Húsz esztendővel ezelőtt kezdeményeztek először hasonló programot Budapesten, majd Hirosimában, Washingtonban, Haifában és Moszkvában folytatódott a találkozók sorozata. 2003-ban lehettünk újra a nemzetközi rendezvény házigazdái. Azóta is Budapesten és környezetében találkoznak három évenként a szimmetriával foglalkozó tudósok, művészek, tanárok, ismeretterjesztő szakemberek.

Darvas György,## a fesztivál elnöke## a B55 Galériában## tartott tájékoztatón.A Szimmetrológia Alapítvány budapesti székhelyű nemzetközi intézete, az ötven ország szakembereit összefogó Nemzetközi Szimmetria Egyesület, az MMTA, a főváros, az NKTH, az NKA, a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Alapítványhttp://www.mobil-madi.hu és mások közreműködésével változatos, gazdag program segíti a kapcsolódási pontokat kereső szakemberek találkozóit, előadásait, bemutatóit.

Kroó Norbert, az MTA elnökhelyettese ma este 7 órakor nyitja meg a rendezvénysorozatot a B55 Galériában (Budapest, V., Balaton utca 2–4.) Szerda estig egymást érik a tudományos előadások, párhuzamos szekciók, műhelybeszélgetések a Műegyetemen. A tudományos élet számos kiválósága osztja meg itt felismeréseit a hallgatóságával. Érdeklődőkben aligha lesz hiány, hiszen számos új területen hasznosulhatnak a tudományok, a technika és a művészet közös törvényszerűségei. Az origami hajtogatási trükkjei például a térképek gyártásában, sőt az űrkutatásban is. A négyezer éves kínai ábrázolások révén jobban érthetőek a genetika új felismerései. Tudósokat, művészeket egyaránt megihlethet a kémiai kötések rendszere, az ásványok kristályszerkezete, a növények szirmainak, magjainak elhelyezkedése.

Rangos előadók tisztelik meg jelenlétükkel a konferenciát. Plenáris előadásra vállalkozott a Nobel-díjas Steven Weinberg (Texas University, Austin), az élő anyag „jobb és balkezes” molekuláit kutató Meir Shinitzky (Weizmann Intézet, Rehovot) és Yosef Scolnik (Israel Institute for Advanced Research), a biokémiai folyamtokban oldószer szerepét betöltő víz kötéseinek aszimmetriáját tanulmányozó Gerald Pollack (University of Washington, Seattle), a fehérjékbe beépülő aminosavak sorrendjét elemző Szergej Petuhov (Orosz Tudományos Akadémia) és Jay Kappraff (New Jersey Institute of Technology), a genetikai jelsorozat abc-jével foglalkozó Solomon Marcus (Bukaresti Egyetem), a szimmetria-transzformációkat modellező Chaim Goodman-Strauss (University of Arkansas) és Tudor Zamfirescu (Dortmundi Egyetem), a szimmetria-elvek tudományközi átültetésében élen járó Hermann Haken (Stuttgarti Egyetem, Szinergetika Intézet), Toró Tibor akadémikus (Sapientia Egyetem, Kolozsvár), a Nagy Hadron Gyorsítóval (LHC) anyagszerkezeti kísérleteket tervező Horváth Dezső (MTA KFKI, Budapest és CERN, Genf), a 230 kristálytani szimmetriacsoport lezártnak vélt rendszerében újdonságokat felfedező Kálmán Alajos akadémikus (MTA Központi Kémiai Kutatóintézet), a kristályok szimmetriáinak szépeségét bemutató Theo Hahn (a Nemzetközi Kristallográfiai Unió korábbi elnöke, Aacheni Egyetem), a kémiai molekulák szimmetriáinak szépségét méltató Náray-Szabó Gábor akadémikus. Számos új, érdekes információ várható természetesen a szekcióüléseken, műhelybeszélgetéseken is.

Nézelődők a hivatalosan ma este nyíló kiállításon.A kortárs művészetek kedvelői több helyen is ízelítőt kaphatnak a szimmetria, aszimmetria témaköreiből. A B55 Galériában (V., Balaton u. 4.) a műgyűjtők éjszakáján, s később is láthatják a Vonal – az egy dimenzió érzete című kiállítást. A Gödör klubban (V., Erzsébet téri Kulturális Központ) augusztus 2-án 19 órától a stuttgarti Palindrom táncegyüttes, 20 órától pedig a moszkvai Kolejcsuk Totális Színház lép fel. A Fény Galériában (XII., Moszkva tér 3., I. em.) «Vonal. Az egy dimenzión túl» címmel nyílik nemzetközi grafikai kiállítás augusztus 3-án 19 órakor. Szentendrén a Művészetmalomban Futurdadama címmel kezdődik Ladik Katalin, Kovács Zsolt, Sőrés Zsolt és Szkárosi Endre (Spiritus Noister) programja augusztus 4-én 20,30-kor.

Címkék