Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Osztrák-német vállalat a Kaszpi-térség gázkészleteinek szállítására

Infovilág

Londonban megalapították a bécsi székhelyű OMV Gas & Power GmbH és az esseni székhelyű RWE Supply & Trading GmbH közös tulajdonában álló Caspian Energy Company Ltd-t (CEC).

A vállalat azzal a céllal jött létre, hogy feltárja azokat az átfogó infrastrukturális megoldásokat, melyek megteremthetik a Kaszpi-térség óriási földgázkészletei és Európa közötti kapcsolatot. A CEC közös, OMV és RWE tulajdonlásához szükség van az illetékes versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyására. Az engedélyezés után az OMV és az RWE egyforma üzletrésszel rendelkezik majd a CEC-ben.  A későbbiekben további, megfelelő felkészültséggel rendelkező partnereket is meg fognak hívni a vállalatba.

A CEC jövőre részletes elemzést készít azokról gázszállítási infrastrukturális lehetőségekről, melyekkel Európa számára is hozzáférhetővé válhatnának a Kaszpi-tengertől keletre található földgázkészletek. A CEC a vizsgálat eredménye alapján fogja megkezdeni a Kaszpi-tengert átszelő gázszállító rendszerek kidolgozását, megépítését, tulajdonba vételét és üzemeltetését. Az innen származó gázt ezután bele lehetne vezetni a már meglévő dél-kaukázusi vagy egyéb, újonnan épülő gázvezetékekbe, majd azokon át eljuthatna Törökországba és a "Déli Gázfolyosó" gerincét alkotó Nabucco-gázvezetékbe.

Címkék