Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Január elsejével csökkennek a mobilvégződtetési díjak

Január elsejével csökkennek a mobilvégződtetési díjak
Infovilág

A tanács a mostani határozattal megerősíti a 2006-i határozatban foglaltakat, amelyek szerint a jelenlegi végződtetési díjak 2009. január 1-jén egységesen 16,84 forintra csökkennek.

A három szolgáltató ma még eltérő végződtetési díjakat alkalmaz. A Magyar Telekom hálózatában a kívülről érkező hívások végződtetési díja percenként 19,75 Ft, a Pannonéban 20,29 Ft; a legdrágább a Vodafone hálózatában: 20,99 forint. A végződtetési díjak csökkentése teret ad a mobilhálózatokba irányuló (ott végződtetett) vezetékes és mobilhívások kiskereskedelmi árának további csökkentéséhez.

A végződtetési díjak 2010. január 1-jén egységesen 14,13 Ft-ra csökkennek, majd 2010. december 1-jén érik el a 11,86 Ft-os költségalapú díjat, amelyet a tanács a nemzetközi szabályozási gyakorlatban kedvező eredményeket hozó – BU LRIC (Bottom Up Long Run Incremental Cost) – modell alapján állapított meg.

A határozat szerint a mobilhálózatokba érkező hívások végződtetéséért fizetendő nagykereskedelmi díj a jelenlegihez képest mintegy 40 százalékkal fog csökkenni 2010. decemberéig, miután a három, magyarországi mobilszolgáltató végződtetési díjai az utóbbi három évben már mintegy 30 százalékkal mérséklődtek.

A hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. A másik szolgáltató hálózatának használatáért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A magyarországi mobilszolgáltatók végződtetési díjai 2002 végén még 38 Ft/perc körüliek voltak. Elsőként a Magyar Telekom (akkor még Westel) végződtetési díja került a szabályozott körbe és így 2003 végére a cég hálózatában a végződtetési díj 33,37 Ft/percre csökkent. Az akkor még nem szabályozott Pannon hálózatában a díj 36,15 Ft/percre mérséklődött, a szintén nem szabályozott Vodafone hálózatában pedig 38,84 Ft/perc volt. A 2004 elején megalakuló NHH egyik első döntésével a Pannon végződtetési díját 9,2 százalékkal, a Magyar Telekom/T-Mobile végződtetési díját pedig 8,7 százalékkal csökkentette és így a két szolgáltató végződtetési díjai közötti különbséget 5% alá csökkentette. 2004 végén a még nem szabályozott Vodafone átlagos végződtetési díja percenként 39,05 Ft, míg a Pannoné 32,85 Ft/perc, a T-Mobile-é pedig 31 Ft/perc volt.

Az első piacelemzéskor az NHH Tanácsa mindhárom magyarországi mobilszolgáltatót jelentős piaci erejűnek minősítette és ezzel a Vodafone is bekerült a szabályozott körbe. A tanács 2005. május 25-től mindhárom szolgáltatót a végződtetési díjak mérséklésére kötelezte. Ezzel a lépéssel a Tanács a három szolgáltató végződtetési díjai közötti legnagyobb különbséget 20 százalékra csökkentette és ez a határozat mondta ki először azt, hogy a megszabott végződtetési díj a hálózatba érkező valamennyi hívásra érvényes, induljon a hívás akár vezetékes-, akár mobilhálózatból.

2005-ben az NHH Tanácsa az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg, majd 2006-ban, a második piacelemzési körben hozott határozatánál alkalmazott először költségmodellt és akkor hozott először három évre előremutató határozatot. A 2006-os határozattal az NHH kiszámíthatóvá és átláthatóvá tette a piacot és előírta, hogy 2009. január elsejére a három szolgáltató hálózatában a végződtetési díj egyformán 16,84 Ft legyen. Mostani határozattervezetével az NHH a következő évekre is kiszámítható és átlátható piaci

körülményeket biztosít, és egyben fenntartja a három szolgáltató végződtetési díjainak szimmetriáját.


Novemberben 111 ezerrel nőtt a mobil-előfizetések száma, így a hónap végén a három szolgáltató ügyfeleinek száma összesen 11 millió 949 ezer volt és 100 lakosra 119,1 előfizetés jutott az egy évvel ezelőtti 10,6,5 után - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Címkék