Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szabvány a jogszerű szoftverhasználat segítésére

Szabvány a jogszerű szoftverhasználat segítésére
Infovilág

Az MSZ ISO/IEC 19770-1 szabvány nemzetközileg elismert és iparági gyakorlaton alapuló olyan folyamatokat ír le, amelyekkel az igen bonyolult – és sok szakterületet, így a vállalatirányítást, az informatikát és a pénzügyet érintő – szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység hatékonyan és biztonságosan végezhető. A szabvány fontossága abban rejlik, hogy alkalmazásával lényegesen átláthatóbbá és pontosabbá válik a szoftvertelepítések, licencek nyilvántartása, valamint egyéb kapcsolódó dokumentumok kezelése. A szabványnak való megfelelés így egyrészt lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy mind a cégen belül, mind azon kívül bizonyítani tudják a szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység törvényi előírások szerinti végzését, másrészt a szoftverek racionálisabb kezelésén keresztül megtakarításokat érjenek el.

A két évvel ezelőtt megjelent nemzetközi szabvány magyar nemzeti szabványként való bevezetése az MSZT, a BSA Magyarország és az IPR-Insights Kft. együttműködésének eredményeként jött létre. A szabvány magyar nyelvű fordítását az IPR-Insights Kft. készítette elő, és a végleges szöveg az MSZT illetékes informatikai műszaki bizottságában folytatott egyeztetések alapján készült el. A nemzeti szabvány kiadását a BSA Magyarország támogatta, mint olyan kezdeményezést, amely segíti a felelős szoftvereszköz-gazdálkodás terjedését a hazai intézmények, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok körében, és amely kapcsolódik az illegális szoftverhasználat elleni tevékenységéhez.

A hazai gazdálkodó szervezetek irányítóinak, valamint a szoftvergazdálkodásért felelős vezetőknek a munkáját a most megjelent és várhatóan egyre szélesebb körben elterjedő szabvány abban is segíti, hogy csökkenti a működésük jogi és pénzügyi kockázatát, továbbá javítja versenyképességüket. Ezt az igényt megerősítik azok a tapasztalatok, amelyek a szabványt alkalmazó országokban egyértelműen mutatják a kockázatok csökkenését és a versenyképesség javulását. További előny, hogy mostantól a szoftvereszköz-gazdálkodási rendszert független féllel lehet tanúsíttatni, ami növeli a jogszerűen tevékenykedő cégek működési biztonságát is.

Olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk a tudósítást kiválóan kiegészítő háttéranyagot, amelyet szoftvereszköz-gazdálkodás hazai ISO szabványosítását kezdeményező IPR-Insights Kft. szakértői állítottak össze, hogy még bővebb tájékoztatást adjanak a téma aktualitásáról, az iparági gyakorlatról és a nemzetközi trendekről.

Címkék