Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Logitech-újdonságözön: világító billentyűzet, internetes távfelügyelet, iPod/iPhone-dokkolók, körhangszórók

Logitech-újdonságözön: világító billentyűzet, internetes távfelügyelet, iPod/iPhone-dokkolók, körhangszórók
Infovilág

A sajtótájékoztató mindentudó## háziasszonya: Bárkovits Márta,## a Logitech kelet-európai## marketingmenedzsere.A Logitech-bemutatót szolgáló hajó kiválasztása sem a véletlen műve: a vízi jármű (amely alighanem az idők végezetéig fog ezen a ponton horgonyozni) neve Columbus. Névadója, Kolumbusz Kristóf egy új világot fedezett föl éppen 516 esztendővel ezelőtt, a Logitech pedig mai, azaz megint csak új világunk számára tervez, készít, kínál számítógép-kiegészítőket, internetes távközlési és szórakoztató elektronikai eszközöket. Ez alkalommal is elhangzott az, amit a krónikás a cég tavaly őszi nagy termékbemutatóján följegyzett: a digitális világ és az ember közti kapcsolatot teremti meg termékei révén a Logitech. A jellemzés igaz és hosszú távra szóló, kézzelfogható bizonyítékai között a legismertebb a számítógépes egér, amelyhez időközben rengeteg egyéb, jellemzően Logitech-termék csatlakozott, a billentyűzettől a webkamerán, hangszórókon át a mindentudó távirányítókig és az internetes rádióadások között is eligazodó iPod- és iPhone-dokkolókig. (Most már csak azt kéne kideríteni, hogy vitt-e magával Kolumbusz olyasmit az Újvilágba, amit rokoníthatnánk a ma délelőtti Logitech-termékbemutatón látott bármelyik eszközzel is.) Megvan! Ékszert minden bizonnyal vitt (vagy hozott?) amerikás Kristófunk, és ékszer a mai Logitech-szemlén is volt egy kis vitrinben. Még pedig az a kollekció, amelyet a világhírű görög ékszertervező, Iosif éppen a Logitech formás termékei alapján készített, és amelyről az «Infovilág - a hiteles hírportál» is beszámolt a nyár elején.

A világító billentyűzet.Nem csigázza tovább a tudósító a kedves olvasó kíváncsiságát, és ha mindenről nem is, de néhány idei Logitech-újdonságról mégis csak hírt ad a továbbiakban. Itt van mindjárt a szerfölött hasznos világító billentyűzet (Illuminated Keyboard), amellyel akár a legsötétebb éjszakában is gépelhetünk. Egyedülálló lézertechnológiával égették rá a betűképeket, a billentés könnyedsége és biztonsága a PerfectStroke techológiának köszönhető. Miként elhangzott, a világító billentyűzet lelke a parányi lencsékből álló fényterelő, a többrétegű festéstől és lézeres gravírozástól a megvilágítás igazán fényes, a kontúrok élesek, a betűk tehát könnyedén olvashatók. A természetesen vezeték nélküli billentyűzet nem egészen egy centiméter vastag! Hasonlóan kecses a noteszgépekhez kifejlesztett diNovo (formatervezett!) billentyűzet is, valamint testvére, amelyet Macintosh-gépekhez ajánl a gyártó. Ha már billentyűzet, ne feledkezzünk meg a Logitech már ismert "hullámos" termékének továbbfejlesztett (Pro) változatáról, amelyet persze egérrel együtt kínál a cég. A klaviatúra különlegessége, hogy egyetlen elemkészlettel akár három esztendeig használható, társa, az egér akkuja pedig USB-porton keresztül tölthető.

Egér A sokféle egér közül a legeredetibb a V550 Nano noteszgépekhez. A természetesen vezeték nélküli és lézertechnológiájú mutatóeszköz egy szellemes patenttal a számítógép fedeléhez rögzíthető, tehát könnyen hordozható. A hozzá tartozó Nano (nevében a lényeg) vevőegység pedig annyira parányi és energiatakarékos, hogy egyetlen áramforrással (elemmel) másfél évig szolgálja a gazdáját.

A biztonsági kamera.Jó érzékkel a biztonságra is gondoltak a Logitech mérnökei, és megalkották a (minden bizonnyal itthon is kelendővé váló), vezeték nélküli bel- és kültéri kamerát és a hozzá tartozó szoftvert meg kiegészítőket. A természetesen színes kamerák előnye, hogy internetre csatlakoznak, és egy biztonságos, webalapú fiókba bejelentkezve, gazdája/használója bármikor és a világ bármely pontjáról megtekintheti a megfigyelt helyiséget és teret. Az otthonok, munkahelyek biztonságát hasznosan és 21. századi módon (új világ!) szolgáló termékek (Indoor és Outdoor Video Security Master System) negyed óra alatt telepíthetők; képesek e-mailben vagy mobiltelefonon is értesíteni a gazdájukat, ha mozgást észlelnek a megfigyelt térben. A videó távfelügyeleti rendszer egyébként hat kameráig bővíthető.

Egyetlen kamera említéséig maradjunk még az optikai eszközöknél. A már jól ismert QuickCam sorozat legújabb tagjáról, a Zeiss-lencsével ellátott Vision Pro képtovábbítóról annyit illik tudni, hogy Mac-gépekhez tervezték, automatikusan mindig a legélesebb képre áll, érzékelője 2 megapixel, és persze a mikrofont is beépítették a parányi készülékbe.

Beszámolónk végére hagytuk mindazt, ami alighanem "hab a tortán". Az egyik az a hangszóró, amely képes az egész helyiséget megtölteni hanggal, mert egyszerre szól mindenkihez: ahhoz, aki előtte van, aki mögötte vagy tőle oldalt helyezkedik el, mindenki egyaránt részesül a közvetített hangból. Erre mondják: omnidirekcionális, már-már gömbhangszóróként viselkedik. Különösen a mobil számítógépet használóknak célszerű, könnyen mozdítható. Az ám, a típusneve: Logitech Z-5, és pc-hez, Macintosh-hoz egyaránt illeszthető.

A Z-5 párban jár.A Z-sorozat másik tagja, a 500-as szintén idei újdonság, hivatása a vezeték nélküli zenelejátszás hordozható számítógépről. Jól illeszkedik a noteszgépek méreteihez, és egyetlen akkufeltöltéssel 12 órán át szórakoztatja gazdáját vagy a környezetét.

Az idei Logitech-hangszórók éllovasa a Pure-Fi sorozat: a Dream, az Anytime,  az Express Plus, a Mobile. (Ez utóbbiról annyit, hogy külsőre nem lehet megkülönböztetni a Z-500-tól, hivatásában viszont igen, mivel elsősorban a sztereó Bluetooth-átvitelt támogató telefonokhoz készült. Természetesen a mobil pc-ről vagy mp3-lejátszóról érkező hangot is sugározza.

A többi Pure-Firől tudható, hogy a legnagyobb tudású a Dream, amelyben iPod-dokkoló, tartalék áramforrással ellátott kettős ébresztőóra, digitális rádióvevő, mozgásérzékelős háttérvilágítás és szundifunkció egyaránt található. Az Anytime-változat puritánabb kivitelű, iPod/iPhone-barát, ébresztőórás, nagy kijelzős készülék. Az Express Plus abban különbözik társaitól, hogy irányítatlan akusztikájának köszönhetően az egész helyiségben egyenletes hangzást kínál, és persze ezt is, akárcsak társait, távirányítóval is ellátták.

Kompakt hálózati zenelejátszó – ekként mutatták be ma délelőtt a Logitech Squeezebox Boom-ját. Hálózati zenelejátszó beépített erősítővel, nagy teljesítményű hangszórókkal egyetlen dobozban. Mondják: a hálózati zenelejátszók lesznek a CD-lejátszók 21. századi (új világ!) megfelelői. A Squeezebox Boom zenelejátszóval a lakás bármelyik helyiségében hallgathatunk digitális zenét, pusztán egy elektromos konnektorba kell bedugni. Otthonunk vezeték nélküli hálózata révén hallgathatók a számítógépen tárolt hangfájlok. Nagy előnye, hogy alkalmas az internetes rádióállomások böngészésére és a sugárzott műsor meghallgatására, még a számítógépet sem kell hozzá bepcsolni. A Squeezebox Boom önműködően felismeri a rendelkezésre álló vezeték nélküli hálózatokat; a kiválasztott forrás azonosítása után már semmi dolgunk.

Squeezebox Boom: a hálózati zenelejátszó.A hálózati zenelejátszó regisztrálása után gazdája rádióállomások ezreihez és számtalan zeneszámhoz férhet hozzá. Különösen hasznos forrás a SqueezeNetwork, a Logitech ingyenes, internetes szolgáltatása. A (mágnese révén bárhová, akár a hűtőgép ajtajára is rögzíthető) távirányítóval ellátott Squeezebox Boom az adatátvitelhez szabványos 802.11g vezeték nélküli technológiát és két belső antennát használ. A "mindentudó sípláda" már megjelent az európai kínálatban, javasolt ára 280 euró. De lesz ez még jóval olcsóbb is!

Címkék