Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elitgettó? Ingatlanspekuláció? – könyv a lakóparkokról

Elitgettó? Ingatlanspekuláció? – könyv a lakóparkokról
Infovilág

Az elmúlt hat évben egyedül Budapesten kétszáznegyven lakópark, és benne 37 ezer lakás épült fel úgy, hogy a hagyományosan állami vagy önkormányzati forrásból megépülő közjavakat – mint a közutak, a közparkok, vagy a játszóterek – a lakók maguk finanszírozták. Közülük hetven lakópark mintegy tizennégyezer lakásába a belépést már 24 órás portával vagy biztonsági őrző-védő szolgálattal ellenőrzik, korlátozzák. Amilyen gyorsan szaporodtak azonban a lakóparkok, szinte ugyanilyen gyorsan terjedtek az előítéletek: a lakópark a kapitalizmus lakótelepe, bezárkózó elitgettó, a zöldterület pusztítása, felelőtlen ingatlanspekuláció, Amerika majmolása, a gazdagok szegregációja...

Cséfalvay Zoltán, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem gazdaságföldrajz professzorának könyve arra vállalkozik, hogy szembenézzen ezekkel az előítéletekkel.

A könyv témájában és terjedelmében is, három nagyobb részre tagolódik. Első harmada – Dél-Kaliforniától Sao Paulón át Madridig – a nemzetközi tendenciákat és példákat tekinti át. Második harmada a zárt lakóparkok közgazdasági hátterét, mindenekelőtt a klubelméletet elemzi, és bemutatja azokat a társadalmi, urbanisztikai folyamatokat is, amelyek a zárt lakóparkok megjelenéséhez vezettek. Végül a könyv utolsó harmada a hazai lakópark-építési hullámot veti vizsgálat alá, amely során nemcsak cáfolja a lakóparkokat ma körbelengő előítéleteket, hanem egy-egy konkrét lakópark példáján keresztül elemzi is ezeket a kérdéseket.

A kötet megjelenését Magyarország egyik vezető ingatlanfejlesztője, az Autóker Holding Zrt., a Marina Part építője segítette, így az ingatlanszakmában egyedülálló módon a kiadásért a Gondolat Kiadóval közösen felel. A cégcsoport nevét látványos beruházásai és a Cézár Háztól a Gozsdu Udvarig több mint kétzezer elkészült lakása fémjelzi. A válallat a Gondolat Kiadóval közösen kiadott kötettel szakmai szerepvállalását erősíti.

Címkék