Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cápabölcsőde a budapesti állatkerti akváriumban

Infovilág

A Fővárosi Állatkert Akváriumában eddig mintegy húsz cápatojásban fejlődött új élet; tizet a látogatók is megcsodálhattak a középső medencegyűrű egyikében. Az első kis cápa június 10-én kelt ki, őt néhány nap elteltével követte a második. A II. világháború után ez a két cápa az első, amely fogságban lévő szülőktől származik.

Már bárki megcsodálhatja a két apróságot, hiszen az állatkerti akvaristák külön erre a célra, 50×20×30 cm-es cápabölcsőt készítettek. A kikelt cápák életük első hónapjait ott töltik.

Az „újszülött” barnasávos bambuszcápák 12–13 centiméteresen keltek ki a tojásból, megközelítőleg 2,5 hónap kelési idő után. Az első napokban még nem ettek semmit a csíkos pizsamás halak, a tojásból magukba szívott szikanyagból táplálkoztak. Ma már az akvaristák által előkészítetett eleséget eszik meg. Apróra vágott rákokat, (krillt és mysis-t) fogyasztanak, gondozói felügyelet mellett, hiszen csak így tudják pontosan ellenőrizni, hogy mind a két cápagyerek eszik-e. A kritikus időszak elteltével fehérjékben, valamint jódban gazdag más ínyencséget is kapnak, így segítve biztos és egészséges növekedésüket.

Jól látható, hogy bőrük „cápagyerekkorban” barna keresztsávokkal mintázott. Így már mindenki számára érthetővé válik, hogy miről kapták az érdekes nevet: barnasávos bambuszcápa. Ahogy nőnek, a sávokat „elveszítik”, halványan lehet látni rajtuk. Miután testhosszuk eléri az 50 cm-t a barna csíkok elkezdenek fakulni, 70 centiméteresen már csak egészen világosbarna sávok jelzik a valaha sötétcsíkos mintázatot.

Címkék