Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egyezséget kötöttek a kormányzat és a Linux-felhasználók

Infovilág

A megállapodás révén a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének szakértői szakmai segítséget nyújtanak az EU IDA-programjának munkájában a kormányzat számára. Az IDA betűszó a Közigazgatási Szervezetek Közötti Adatcsere Program kifejezést rejti (Interchange of Data between Administrations), mely az EU mintegy 60 projektből álló közösségi programját jelenti. A program a tagállamok kormányzati intézményei közötti információ-cserét, az intézmények információs rendszerei közötti együttműködést szándékozik megvalósítani. Hazánk az IDA programhoz 2003-ban csatlakozott, hazai felelőse a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus kormányzat Központja.

Az IDA-programnak a nyílt forráskódú szoftverekkel és nyílt szabványú dokumentum formátumokkal kapcsolatos munkáját tudja elősegíteni hazai viszonylatban a MEH EKK és az LFME megállapodása.

Az IDA-program elsődleges célja a közigazgatások közötti elektronikus információ-csere elősegítése, az elektronikus kormányzás európai szintű megvalósítása volt, mára egyre nagyobb szerepet kap benne a piaci orientáció és a különböző rendszerek együttműködési képességének biztosítása is.

A magyar részvételről szóló megállapodást 2003. június 30-án írta alá Kiss Péter, a MEH vezetője, ez jogosítja fel Magyarországot a program szolgáltatásainak igénybevételére, a szakértői csoportok és bizottságok munkájában való részvételre. A hatékony munkához egyes területeken külső szakértői bázis létrehozására van szükség, ilyen területnek minősülnek a nyílt forráskódú szoftverek és a témához kapcsolódó európai kezdeményezések. A Linux Felhasználók Magyarországi Egyesülete a megállapodás alapján közreműködik az IDA program folyamatosan változó szakmai dokumentumainak feldolgozásában, véleményezésében a nyílt szabványok szemszögéből, a magyarországi viszonyok figyelembe vételével. Az egyesület a MEH EKK képviselője mellett részt vesz a programmal kapcsolatos konferenciákon, a szakértői munkacsoportok ülésein, valamint részt vállal az IDA program számára összeállítandó ország-jelentések elkészítésében.

A tájékoztatón dr. Baja Ferenc kormánymegbízott a civil szféra részvételi lehetőségeként értékelte a megállapodást, amely egy évre szól, félévenként történik a munka értékelése, sikere esetén rendszerré válhat. Az egyesület képviseleti szerepe nem zárja ki a többi civil szervezet bekapcsolódását, sőt biztatóan hathat rá ez a példaértékű megállapodás.

Sári Gábor LFME elnök nagy jelentőségűnek ítélte a megállapodást, amely a szabad szoftverek ügyének kormányzati oldalról való komolyan vételét jelzi. A munka havi bontásokban történik, háromhavonta kiértékelik a történteket. Az első feladat már az egyesület számára is adott: részvétel a Karlsruhe-ban megrendezendő szakértői konferencián. A többi szabad szoftver szervezet munkába való bevonását is szükségesnek tartják, mintegy fél éve folynak ezzel kapcsolatos megbeszélések.
Sári Gábor felhívta a figyelmet a szabad szoftver fogalom értelmezésére is, amely nem feltétlenül jelent ingyenes terméket, hanem olyan szoftvert, amelynek a felhasználására nincsen megkötés, ellentétben a nem szabad szoftverrel, ahol a termék nem is kerül a felhasználó tulajdonába, csak a felhasználói jogot szerezheti meg!
Baja Ferenc a kérdésekre válaszolva kifejtette, a közigazgatási eljárásokról szóló új törvény foglalkozik majd az elektronikus közigazgatási eljárásokkal is, ez ősszel kerül a parlament elé. Általános megfogalmazásban, az állampolgárok elektronikus levelét az igazgatásnak fogadnia kell. Az államigazgatásnak rendelkeznie kell azokkal az interfészekkel, amelyek képesek kezelni bármilyen szabványos beadványt. A szabványos eszközökkel előállított Linuxszal készült levél is ebbe a kategóriába kell hogy tartozzon a törvény elfogadása, bevezetése után. Figyelmeztetett azonban a kormánymegbízott, hogy azokat a lépéseket kell a kormányzati oldalról megtenni, amelyeket a civil szféra igényel, nem kívánnak helyette dönteni.

Sok esetben célszerűbb, olcsóbb jelenleg a nem-szabad szoftverek alkalmazása, de szem előtt kell tartani, hogy ne legyen elkötelezett kapcsolat az e-kormányzat és bármilyen cég között! Ezért veszik figyelembe a szabad-szoftvereket is, de a piacot meghatározó platformok helyett nem alkalmaznak egyszerűen szabad szoftvert. Az ország érdekét szolgálja a Microsofttal létrejött legutóbbi megállapodás, a mai megállapodás, mondta, szintén az ország érdekében született.

Az iratszabvány szabályozását is az új törvény megteremtése során várhatjuk, ennek érvénybe lépésével lehet kis lépésekben tovább lépni oly módon, hogy az esélyegyenlőséget is érintő állampolgári jogok akár a Linux-alapú APEH-bevallást is magukban foglalják – mondta Baja Ferenc.

Címkék