Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A képzelet és a múlt atmoszférája – John Lennon klasszikusa újra a mozikban

A képzelet és a múlt atmoszférája – John Lennon klasszikusa újra a mozikban
Infovilág

Még ebben a hónapban újra vetítik mozijaink a John Lennon és Yoko Ono által rendezett ikonikus filmet, az Imagine-t. A kultikussá vált album teljes zenei anyagát tartalmazó alkotás digitálisan felújított képpel és teljesen újra kevert hanggal élvezhető – 1972-i megjelenése után csaknem 46 évvel.

Mintha csak egy időgép lenne, úgy repít vissza a film a 70-es évek hippikorszakába, ezzel megteremtve egy páratlan és lenyűgöző atmoszférát. A kor stíluselemei, a hosszú haj, a trapéznadrág, a hímzett blúzok, na és persze a Beatles-érzés mind-mind a valósághoz igazán hűen elevenednek meg a felújított képkockákon. Ezzel szinte teljes ellentétben áll az a térbeli utazás, melyet a szerzők képzeletbeli álomvilágában tehetünk.

A felvételek nagy része a művész házaspár angliai otthonában készült, de többször megelevenedik a 70-es évek Amerikája a Central Parkkal, a hippimozgalmak békedemonstrációi, valamint a japánkertek festői nyugalma is. A zenés művészfilm, miközben bemutatja a világhírű „Imagine” album születését és annak teljes anyagát, betekintést enged John Lennon és Ono Yoko bensőséges, ám annál excentrikusabb magánéletébe és mindennapjaiba is. Bár a filmben legtöbbet természetesen a Lennon-házaspár szerepel, megjelennek benne olyan hírességek is, mint Fred Astair, Andy Warhol, vagy éppen Miles Davis.

A zeneszámok története leginkább a muzsika és a képi világ hol harmonikus, hol egymásnak feszülő jeleneteiben rajzolódik ki. Ha valaki a sztorit keresné a film nézése közben, annak csalódnia kell, ugyanis ebben az alkotásban a hangsúly nem az epizódok láncolatán van. Ami ennél sokkal fontosabb, az egy olyan életérzés, amely áthatotta a 70-es évek fiatalságát, és bizonyára napjaink popkultúrájának is gyökeres részét képezi. Ehhez társul a nagyszerű hangzás, melyet a többszörös Grammy-díjas hangmérnök, Paul Hicks kevert újra 5.1. térhatású változatba. Ehhez persze az is elengedhetetlen, hogy John Lennon munkásságának egyik csúcspontja Ono Yoko „Fly” című lemezének néhány számával kiegészülve egy valóban autentikus és a szerzőkhöz közeli környezetben elevenedjen meg.

A mozikban látható változat az eredeti film mellett eddig soha nem látott képkockákat is tartalmaz, melyek John zenekarának stúdiófelvételein készültek, és George Harrisonnal közösen adják elő a „How do you sleep?”, valamint az „Oh my love” című számokat. Az ikonikus film Budapesten és elsőként az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos helyszínen vetítik, a többi között Szegeden, Szolnokon, Pécsett, valamint Szombathelyen is műsorra tűzik majd a december 20-i premier után.

(Forrás: Pannonia-Entertainment.hu)