Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. március 29. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739371. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs barátsággal fogadja a CEU-t

Bécs barátsággal fogadja a CEU-t Bécs barátsággal fogadja a CEU-t

A tegnap esti strasbourgi lövöldözésekről szóló francia média-beszámolók kitérnek arra, hogy az elkövető ebben a városban született 1989-ben, és neve – Cherif Chekatt – már rajta volt a potenciális terrorveszélyt jelentő személyek listáján.

A hajnali mérleg három halott és 12 sebesült, de utóbbiak közt voltak válságos állapotúak is. Az áldozatok kilétéről, állampolgárságáról kora reggelig nem érkezett hír. A tettes a Kléber tér és a karácsonyi vásár területéhez vezető Corbeau híd, illetve az Orfevres utca térségében lövöldözött automata pisztolyával.

A Le Figaro úgy értesült, hogy az előzőleg erőszakos köztörvényes bűncselekményekkel összefüggésbe hozott fiatalember nem feltétlenül politikai terrorista célzattal, hanem úgymond kétségbeesésében szánhatta rá magát a vérengzésre, miután több bűntársát őrizetbe vették. A biztonsági szervek nyilvántartása szerint ugyanakkor személyiségét már korábban is vallási megszállottság jellemezte.

Más téma: Michael Ludwig és Michael Häupl, Bécs jelenlegi, illetve előző polgármestere támogatásáról biztosította a Budapestről az osztrák fővárosba költöző Közép-európai Egyetemet. „A CEU nem jár veszéllyel” címmel  a Die Presse konzervatív lap beszámolója szerint a két szociáldemokrata politikus arra reagált elutasítóan, hogy Heinz-Chrstian Strache, a szélsőjobboldali Szabadságpárt alkancellárja vándoregyetemnek nevezte a CEU-t. Häupl úgy fogalmazott, hogy intellektuális menedéket kell nyújtani az egyetemnek. Ludwig polgármester szerint Strache egyáltalán nem érti az egyetem elvét.

A bécsi campuson jövő ősszel kezdődik az oktatás, és mintegy ötszáz diákkal számolnak indulásként. A már megkezdett tanulmányokat Budapesten folytatják. A szakok egyötöde a magyar fővárosban marad – azokról a szakokról van szó, amelyek magyar diplomát adnak, amerikait nem. A Die Presse kitér arra, hogy Heinz Engl, a Bécsi Egyetem rektora szerint nincs bennük semmilyen félelem a magánegyetem bécsi megjelenése miatt, ellenkezőleg, ők maguk is üdvözlik a CEU-t.

A német nyelvterület médiájának – különösen a helyi, illetve regionális lapoknak – az egyik legfontosabb hírforrása, a dpa német hírügynökség részletesen ír arról, hogy az Európai Unió úgynevezett általános ügyekkel foglalkozó tanácsa – amelyen rendszerint a tagállamok EU-ügyi tárcavezetői, illetve államtitkári szintű illetékesei szoktak részt venni – tegnap ismét foglalkozott a lengyel, illetve a magyar kormány ellen folyó uniós eljárással, ami mindkét tagország vonatkozásában a jogállamisági problémák miatt indult. A lengyel kormány képviselőjének immár harmadszor kellett válaszolnia a többi tagállam különböző illetékesei által feltett kérdésekre, az EU-alapszerződés hetedik cikke alapján folyó eljárás keretében.

A dpa beszámolója szerint Németország és Franciaország közös állásfoglalásban hangoztatta: Varsó a helyes irányba tett ugyan lépést, amikor letett a bírák kényszer-nyugdíjazásáról szóló előírások érvénybe léptetéséről, ám emellett továbbra is olyan folyamatok zajlanak a lengyel igazságszolgáltatás úgynevezett reformja körül, ami aggodalomra ad okot.

„Nem tehetünk politikai engedményeket, ha a jogállamiságról és az alapértékekről van szó” – jelentette ki Brüsszelben Michael Roth, a német kormány európai ügyekkel megbízott államminisztere.

A magyar kormánnyal szembeni, szintén a hetes cikk szerinti eljárás jegyében tegnap még csak az első intenzív véleménycserére kerül sor az általános ügyek tanácsában. Michael Roth Magyarországgal kapcsolatban felhívta a figyelmet a CEU ügyére, és úgy fogalmazott, hogy Magyarországon újabb mélypontra jutott a közös értékek tiszteletben tartásának az ügye, és ezúttal a tudomány szabadságára mértek csapást az egyetem távozásra kényszerítésével.

Végül röviden arról, hogy a Die Welt című, nagy példányszámú hamburgi lap történelmi visszatekintő rovata felidézi, hogy a magyar kommunista hatóságok 1948. december 26-án, vagyis közel hetven évvel ezelőtt tartóztatták le Mindszenty József bíborost.