Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Egyesült Királyság az Európai Unióból lép ki, nem Európából

Az Egyesült Királyság az Európai Unióból lép ki, nem Európából
Infovilág

„A brexit legfőképpen az emberekről szól. Az európaiak jogairól, a törékeny észak-írországi béke megőrzéséről, és a munkahelyek fennmaradásáról az Egyesült Királyság kilépése után" – jelentette ki az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani azt követően, hogy a brexit-ügyi főtárgyaló, Michel Barnier tájékoztatta az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetőiből álló elnökök értekezletét a brexit-megállapodás tervezetéről.

„Hiszünk a demokráciában, és tiszteletben tartjuk a britek döntését. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között létrejött megállapodástervezet egy hosszú út első lépése. Ugyanakkor optimista vagyok, hogy ez az első lépés szorosabb kapcsolathoz vezet majd az EU és az Egyesült Királyság között. Ahogy már többször mondtam, az Egyesült Királyság az Európai Unióból lép ki, nem Európából" – tette hozzá Tajani elnök. „Szeretnék köszönetet mondani Michel Barnier-nek az együttműködésünket segítő, fáradhatatlan munkájáért és együttműködési készségéért. Szeretném ugyanakkor elismerni az Európai Parlament brexit-munkacsoportjának létfontosságú hozzájárulását is. „A megállapodástervezetnek jeleznie kell, hogy bármilyen eredmény kevésbé jó, mint maga a teljes tagság, ugyanakkor óvnia kell a 27 uniós tagállam érdekeit és állampolgárainak jogait. A tervezetből kitűnnek az unió által képviselt értékek: a tagok közötti szolidaritás és egység. „Azt is szeretném egyértelművé tenni, hogy most pusztán az elején járunk egy új szakasznak. Az Európai Parlamentnek hozzájárulását kell adnia a megállapodáshoz, ezért továbbra is szoros figyelemmel követjük a fejleményeket, felmérve, hogy teljesülnek-e a hozzájárulásunk feltételeként megfogalmazott kéréseink" – jelentette ki Tajani.

Antonio Tajani, az EP elnöke, Michel Barnier brexit-főtárgyaló, és Guy Verhofstadt EP munkacsoport-vezető sajtótájékoztatója felvételről (2018.11.15.)