Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 25. Az év 116. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739398. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egészséges és finom – olasz gasztronómiai hét Budapesten

Egészséges és finom – olasz gasztronómiai hét Budapesten Egészséges és finom – olasz gasztronómiai hét Budapesten Egészséges és finom – olasz gasztronómiai hét Budapesten Egészséges és finom – olasz gasztronómiai hét Budapesten Egészséges és finom – olasz gasztronómiai hét Budapesten
Elek Lenke

Bár a világ legkedveltebb konyhája az itáliai, az olaszok mégis rengeteg pénzt és munkát ölnek abba, hogy az eddiginél is népszerűbbé tegyék, mivel ezzel is növelhetik élelmiszereik exportját. Ezért is rendezik meg, immár harmadik alkalommal, az olasz gasztronómiai világhetet november 19–25. között. Több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és kulturális intézet szervezésében, kereken 1000 program valósul meg világszerte.

Budapesten az Olasz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége az Olasz Kulturális Intézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve olyan eseménysorozatra szövetkezett, amelynek középpontjában az itáliai kiváló minőségű étkeket produkáló konyha és konyhaművészet irányzatai állnak.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a mediterrán étrend kedvez az egészséges életmódnak – hangsúlyozta ma az olasz nagykövetségre meghívott újságírók előtt Massimo Rustico nagykövet. Arra is felhívta a figyelmet, mekkora kárt okoznak az olasz gazdaságnak azok a külföldi élelmiszerek és márkanevek, amelyek olaszos hangzásúak (Italian Sounding). A vásárló azt hiszi, olasz terméket visz haza, holott nem. Ennek a kárnak az összege egyes felmérések szerint (világszerte) megközelíti az évi 90 milliárd (!) eurót, ami háromszorosa az olaszországi élelmiszerexportnak.

 A III. olasz gasztronómiai világhét fő témája a mediterrán étrend népszerűsítése. A nagykövetség honlapján megjelennek a helyi termékekből, gyorsan és könnyedén elkészíthető receptötletek is. Az olasz étel évéhez kapcsolódva az ország különféle térségei bor- és gasztroturisztikai vonatkozásairól is értesülhetünk.

A „pasta pesto day”-kampány a genovai Morandi-híd tragikus leomlása után kezdődött: a világ éttermei felvehetik kínálatukba a jellegzetes genovai fogást, a pesztós tésztát. A kezdeményezéshez csatlakozó éttermek az ebből származó bevételük egy részével Genova önkormányzatát támogatják.

A budapesti Olasz Kulturális Intézetben, valamint egy sor szállodában és étteremben különféle eseményekkel kapcsolódnak majd a rendezvénysorozathoz. Egyebek között borkóstolóval egybekötött előadást tartanak az olasz borokról és lesz filmvetítés is.