Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szerelem Rügenen: Vénasszonyok nyara

Szerelem Rügenen: Vénasszonyok nyara
B. Mezei Éva

Az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg a Palotás Petra új regénye, a Vénasszonyok nyara. A sokoldalú írónő, az egykori közkedvelt műsorvezető immár tíz esztendeje Hamburgban él. Igaz eleinte csak egy esztendőre tervezte a kint létét, de időközben megszületett kislánya, és élete úgy alakult, hogy férjével ott marad. Új regényének helyszíne is Németország. (Sokakat elvarázsol Rügen régimódi romantikája.)

Egy különös szerelmi háromszög áll a Vénasszonyok nyara középpontjában. A szívbe markoló történet gyönyörű helyen, az egykor az NDK-hoz (Kelet-Németországhoz) tartozott Rügen-szigeten, egy idősek otthonában zajlik.

A bizarr szerelmi történet az életről szól, a sokszínű szeretetről, amely gyakran csak hosszú idő távlatából talál megértésre. Három idős asszony és egy idős férfi életéből mozaikrészeket ragad ki a mesélő, hogy majd összeillesztve őket, megrajzolja egy eseménydús nyár történetét, tele érzelmekkel és vívódásokkal.

A regény fonalát az egyik főhős lánya, Esther szemszögéből ismerjük meg. A történet egyik főhőse az idős, demenciában szenvedő papa, Zoltán, festőművész, aki megérkezik a Négy Évszak idősek otthonába. Ott találkozik Estherrel, ifjúkori szerelmével.


A jóképű festőművész, Zoltán, aki Balatonfüreden, a Péterffy-villában élt, 18 esztendősen beleszeretett a Németországból csereüdülésre érkezett csinos, szőke Estherbe, aki hazatérve azonnal szakít addigi barátjával, Heikóval. Zoltán apja sikeres, jómódú borász volt. Felesége a szépségéről ismert Marika. Kedvesen fogadták Esthert, aki hazatérvén sokáig levelezett Zoltánnal. Ám a történelem vihara elválasztja őket.


Zoltán a családjával Németországba disszidált, így aztán Esther hiába kereste őket Balatonfüreden. A történet másik szereplője Magda; ő a veje rosszindulata miatt lett a rügeni otthon lakója. Hogyan zajlik az élet az öregek otthonában? Feléled-e az ifjúkori szerelem? Féltékeny lesz-e Zoltán felesége Estherre? Véletlenül helyezték-e el Zoltánt éppen a Négy Évszakban?

Eközben – és ez egy másik szál a regényben, de a végén fontos szerepe lesz – a 70 éves Magda és az otthon 50 éves orvosa egymásba szeret. De létezik-e igaz szerelem ebben a korban, ekkora korkülönbséggel?

A szerelmi háromszög mellett van egy krimivonala is az izgalmas regénynek. Egyre-másra szaporodnak a halálesetek, és nem csupán az öregek otthonában. A kibontakozást persze már nem áruljuk el. Azért, hogy megtudjuk mi lesz a szerelmesek sorsa, van-e holtig tartó szerelem, olvassák el az Álomgyár Kiadó új regényét, a Vénasszonyok nyarát.

Palotás Petra elmondta, hogy germanisztika-média szakon végzett. Remek fantáziája, írói vénája igen korán megmutatkozott. Már az általános iskola ötödik-hatodik osztályában saját kitalált történeteivel szórakoztatta osztálytársait. A gimnáziumban már papírra is vetette írásait. A most megjelent hetedik regényéről kijelentette: nem önéletrajzi könyv, de természetesen a saját tapasztalatai, érzései is benne vannak.

Miért ír a fiatal írónő életük alkonyán járó emberekről? „A jövőt csak a múlt és a jelen építheti tovább. Apró igaz történetekből született meg a regény. Mindig ittam az idősek szavait. Szívbe markoló, szívszorító az öregek otthonának élete.
„Az élet legfontosabb helyzeteiben nem a pénz számít. A családban volt, aki éveket töltött ilyen otthonban. Rendszeresen látogattuk hároméves kislányommal, akiben idejekorán kialakult a tisztelet az idősek iránt” – vallja az írónő, aki gyakran jön Magyarországra, egyre többször a könyvei kapcsán.

Már elkészült az írónő következő regénye: Szárnyaszegett pillangó címmel jelenik meg januárban.