Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kórházban ápolt gyerekek életét veszélyeztetik a jemeni harcok

Kórházban ápolt gyerekek életét veszélyeztetik a jemeni harcok Kórházban ápolt gyerekek életét veszélyeztetik a jemeni harcok Kórházban ápolt gyerekek életét veszélyeztetik a jemeni harcok
(Tudósítónktól)

A jemeni Hudaydah kikötővárosban dúló harcok az Al Thawra kórház fenyegető közelségében zajlanak, emiatt 59 gyerek – köztük az intenzív osztályon ápolt kicsik – élete forog veszélyben. A kórház személyzete és a betegek egyaránt bombázásokról és heves tűzharcokról számoltak be. Al Thawra gyakorlatilag megközelíthetetlen, miközben ez az intézmény a térség egyetlen működő kórháza.

Megengedhetetlen, hogy az Al Thawra kórház is harcok színterévé váljék. A hiányosan táplált, éhező 400 ezer jemeni gyereknek csaknem a fele él Hudaydahban és a környező kormányzóságokban él, sokuk azért fekszik kórházban, mert azonnali ápolásra szorul – közölte Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Harcok vannak a városi kikötő közelében is, ahová az emberiességi segélyek, az üzemanyag-utánpótlás és a kereskedelmi áruk érkeznek. A halálesetek száma katasztrofális méreteket ölthet, ha a kikötő megsérül, ostrom alá kerül, netán megsemmisül a harcokban.

Az UNICEF helyszínen dolgozó munkatársai életmentő készletekkel, gyógyszerekkel, tiszta vízzel látják el a lakosságot, segítik az éhező, rosszul táplált gyerekek fölépülését. A harcok azonban lehetetlenné tehetik az UNICEF erőfeszítéseit. Éppen ezért az ENSZ Gyermeksegély-szervezete felszólítja a harcban állókat: szüntessék be az ellenségeskedést, a polgári objektumok és a kikötő elleni támadásokat, tegyék lehetővé a bejutást a kórházba a civilek számára.