Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szájer egyetért az Európai Néppárttal: nem lehet megsérteni a jogállamot

Szájer egyetért az Európai Néppárttal: nem lehet megsérteni a jogállamot Szájer egyetért az Európai Néppárttal: nem lehet megsérteni a jogállamot

Figyelmeztette Orbán Viktort a Helsinkiben összeült Európai Néppárt vezetése, hogy kizárják a Fideszt a soraikból a jogállamot és a demokratikus szabadságjogokat sértő intézkedései okán – értesült a Reuters. A legnagyobb uniós frakció ugyanis egy olyan határozatot fogadott el, amely lefekteti, hogy minden tagállamnak tiszteletben kell tartania és nem aláásnia az uniós értékrendet, ellenkező esetben számolni kell a retorziókkal. A határozat szövege így hangzik: „a populista, a nacionalista szélsőségesség, a félretájékoztatás, a diszkrimináció és a jogállamot létében fenyegető intézkedések a legnagyobb veszélyek Európa demokráciájára nézve a vasfüggöny lebontása óta”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, mint a rotációs uniós elnökség jelenlegi elnöke ehhez még hozzátette, hogy legyen az Magyarország, Románia, Lengyelország, Málta, Görögország vagy Olaszország, ezek az értékek szentek és sérthetetlenek, és mindenkire vonatkoznak pártoktól, országoktól függetlenül. Nem véletlenül említette egyébként ezeket az országokat, hiszen mindegyikben előfordultak uniós fenyítések. A tudósítás megjegyzi, hogy az unió küldött ugyan tiltakozó jelzéseket Magyarországnak, mégsem tudta megállítani Orbán egyre növekvő autokrata hatalomépítését.

Szájer József (Fidesz) a határozatra úgy reagált, nincs benne egyetlen olyan mondat sem, amivel a Fidesz ne tudna egyetérteni vagy azonosulni, és az egyáltalán nem Magyarországra vonatkozik. Joseph Daultól meg is kérdezték újságírók, tényleg nem Magyarországra vonatkozik, mire ő elismerte, hogy valóban Magyarországot célozták meg a határozattal. Azonban azt is hozzátette, minden családban vannak komisz kölykök, de a botrányokat inkább családon belül kell tartani, és beszélni kell a gyerek fejével.

Az Ukrinform arról számol be elég protokollárisan, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozott a Budapestre akkreditált ukrán nagykövet, Ljubov Nepop. A miniszterelnök-helyettes igyekezett megnyugtatni az ukrán nagykövetet, amely szerint Magyarország számára sérthetetlenek a határok, nem tör Ukrajna területi integritására, és a béke megteremtésén is dolgozik. Nepop nagykövet a találkozó egyéb részleteit a Facebookon osztotta meg, innen vette az Ukrinform is az információkat: ezek szerint megegyeztek a közös határvédelemben és a rendőri szervek ukrán–magyar együttműködésében. A határellenőrzések említésekor a beregszászi útlevél-botrányra nem tért ki a Facebook bejegyzés.

A Deutsche Welle szerint kormányok profitálnak abból, hogy az uniós állampolgárság iránti nagy kereslet következtében egyre több helyen árusítanak úgynevezett „arany állampolgárságot" (útlevelet). A felsorolt és ebben részt vevő, nyerészkedő országok – mint pl. Macedónia, Moldova, Ukrajna – között Magyarország is ott szerepel. A múlt héten Bulgáriában a SABA-hálózat főnökét, a nemzetközi rendszer működtetőjét tartóztatták le. A cikk kitér arra, hogy az orosz hírszerzésben dolgozók rokonai, illetve Bashar-el Aszad, szír elnök közvetlen környezetéből juthattak magyar állampolgársághoz busás összegért. Miközben persze Magyarország migránsellenes gyűlöletpolitikát folytat.

Antiszemita konspirációs elmélete miatt egyre nagyobb össztűz zúdul Roger Scruton Tory képviselőre – írja a The Guardian, és tegnap óta az ügy tovább gyűrűzött. Előadásában ugyanis azt állította Scruton, hogy a magyarországi zsidók mind Soros birodalmához tartoznak. Sőt, még azt is hozzátette, a magyar értelmiség nagy része zsidó. Ugyanakkor elismerte, hogy a modernkori antiszemitizmus ma gond Magyarországon. Másrészt azért került a figyelem központjába, mert most nevezték ki a London építészeti bizottságának vezető tanácsadói posztjára. Két dolog is érdekes ebben: 2014-i előadásáról van szó, amit Scruton ráadásul Budapesten tartott, mert hogy gyakran utazik ide, lévén jó barátja Orbán Viktor. Másrészt épp a Labour párt, amelyiknek vezetőjét a brit zsidók támadták be antiszemita kiszólásai miatt – szólította fel az építésügyi minisztert Scruton leváltására. 

A Bloomberg hírügynökség jogi rovata ismerteti, hogy az unió igazságügyi csúcsszerve arra szólította fel Magyarországot, nyissa meg a piacot a mobilfizetős applikációs rendszert működtetők a potenciális szolgáltatók számára. Az Európai Bíróság ugyanis kimondta, hogy hazánk uniós jogot sértett a mobilfizetési rendszer állami monopóliummá tételével.

Az EPP kongresszusán elfogadott állásfoglalás, Helsinki (Finnország), 2018. november 7–8.