Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ausztria zöld szíve: szeretet, hó, termálvíz, méz várja a vendéget

Ausztria zöld szíve: szeretet, hó, termálvíz, méz várja a vendéget Ausztria zöld szíve: szeretet, hó, termálvíz, méz várja a vendéget Ausztria zöld szíve: szeretet, hó, termálvíz, méz várja a vendéget Ausztria zöld szíve: szeretet, hó, termálvíz, méz várja a vendéget Ausztria zöld szíve: szeretet, hó, termálvíz, méz várja a vendéget
(Munkatársunktól)

Közszeretetnek örvend Erich Neuhold, a Steiermark Tourismus vezetője magyar újságírók körében. Ma is ő ismertette Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatala friss statisztikáját, amely szerint a legutóbbi tél is rekorddal zárult: tavaly novembertől az idén áprilisig, az örvendetesen hideg és hóban gazdag téli fél évben 1 781 050 (kereken öt százalékkal több) vendég érkezett Ausztria zöld szívébe, miként az idegenforgalmárok évtizedek óta népszerűsítik szűkebb hazájukat. És ami legalább ennyire fontos 5 877 585 éjszakát töltöttek náluk a vendégek, ami ugyancsak fölülmúlja az esztendővel azelőttit. A számok nem csalnak: az utóbbi évtizedben remekeltek a stájer házigazdák, akik jó 34 százalékkal több vendéget fogadhattak és 22 százalékkal többnek kívánhattak jó éjszakát.

Neuhold barátunk (írhatjuk, tucatnál több sajtótájékoztatót tartott már nálunk) azt is elmondta, hogy a magyarok az átlagnál többet, négy éjszakát, időznek telente a hazánkkal is határos osztrák tartományban. A tavalyi téli idényben 96 545 (11,1 százalékkal több, mint esztendővel azelőtt) honfitársunk járt odaát síelni, szánkózni, túrázni, termálfürdőben élvezkedni. Ez utóbbit Belinda Schagerl, a fürdőiről jól ismert Thermenland & Vulkanland Steiermark régió szószólója is megerősítette.

A gráci központú idegenforgalmi szövetség első embere örömmel újságolta a magyar krónikásoknak, hogy „a befektetési hajlandóság a síterepeken és a szállodaiparban egyaránt magas, aminek köszönhetően az ajánlatok minősége és sokszínűsége tovább javulhat. Az alpesi síelés, sífutás, hótalpas túrázás és termálfürdőzés, valamint az adventi rendezvények és sportesemények széles választéka garanciája annak, hogy Stájerország vonzó téli üdülőhely legyen és az is maradjon.” 

Megjegyezte, hogy munkatársaival együtt egyre több ötlettel „nyomulnak” az online-markeritingben, akcióik középpontjában a különleges pillanatok gyűjtése és megosztása áll a #iamsteiermark és a #visitsteiermark hashtag segítségével, valamint a Stájer Turisztikai Hivatal általános hashtagje (#steiermarktourismus) által. Kérik vendégeiket (és persze a Stájerországban kiránduló-üdülő helybélieket is, hogy élményeiket osszák meg az Instagramon.

Érdemes! A legjobb fotókat szavazásra bocsátja a Stájer Turisztikai Hivatal, és a nyertest fantasztikus családi üdülésre invitálja Stájerországba. Friss tény: az úti célok, élmények „instagramozásában” a 18–33 évesek járnak élen, kis híján minden második fiatal a különleges fotók miatt is utazik külföldre.

Pár éven belül az útra kelők 90 százaléka (!) már csak mobil eszközökön tájékozódik a lehetséges üdülési helyszínekről. Sokak számára hihetetlen: egy-egy úti cél honlapjának gyors betöltődése meghatározó: az első három másodperc dönt arról, hogy a keresgélő az oldalon marad-e vagy sem.

A sajtóesemény házigazdái – Julia Maierhofer, Stájerország Tartományi Idegenforgalmi Hivatalának sajtószóvivője, továbbá a régiók képviselői, Bernhard Michelitsch (Ausseerland-Salzkammergut), Marion Omulec (Schladming-Dachstein), Petra Moscher (Murtal üdülőrégió), Claudia Flatscher (Magas-Stájerország) és a már említett Belinda Schagerl (Thermenland & Vulkanland Steiermark) sorra számoltak be a friss fejlesztésekről. Elmondták: a magyar vendégek nagy örömére újabb felvonók, sípályák, sífutópályák, hóágyúk, sítárolók, gyermekbirodalmak, pihenők és menedékházak is gazdagítják a Planai-Hochwurzen felvonótársaság, a Stuhleck síterep, az Aflenzer Bürgeralpe, a Riesneralm, Spital am Semmering, a Kreischberg, a Lachtal és a Ramsau am Dachstein régió egyedülállóan változatos téli ajánlatát.

Ezt egészítik ki a Graz, a Hauser Kaibling, a Gesäuse, a Grundlsee és Trautmannsdorf között épülő szállodák, alpesi faházak és Bed & Breakfast szálláshelyek. Jó két éven belül csak Grácban további 660 vendégszoba létesül. Átalakul és a következő szezontól megújulva várja a látogatókat a Mürzzuschlagban található Tél!Sport!Múzeum is.

A családok továbbra is a stájer tél kiemelt célcsoportjának számítanak. A 3. stájer családi sífesztivált  38 sí- és sífutórégió többségében már vonzó, kétéjszakás ajánlatcsomagok formájában kínálják december 15–16-án. Stájerország nemcsak Ausztria legnagyobb hótalpas fesztiváljának ad majd ismét otthont, hanem hat stájer régióval együtt olyan különleges hótalpas övezeteket is kialakított a kezdők számára, ahol a bérléstől kezdve a vezetett túrákig minden rendelkezésre áll, hogy minél egyszerűbben kipróbálhassák ezt a varázslatos téli elfoglaltságot. 

A jövő januártól márciusig tartó TermálVízHetek a tartomány téli gyógy- és wellness-kínálatát hivatottak bemutatni. Érdekességként említendő: Stainzban létesítették Ausztria első borautomatáját, a gráci Schlossberg múzeumot és csúszdát kap. Tauplitz kiemelten foglalkozik a biztonsággal: a programok középpontjában a hegyi mentők, a lavinakutyák, a sípályákon érvényes szabályok, valamint a pályakarbantartás és a hóágyúzás áll. Aki szeretné, elsajátíthatja a sífutás helyes technikáját vagy (megfelelő hóviszonyok esetén) részt vehet egy vidám szánkózáson. A Hauser Kaiblingon különleges minibob-versenyen vehetnek részt a családok és megtanulhatják, hogyan kell használni a lavinaszondát, a sítúrázó hátizsákot stb. A stájer családi sífesztivál vasárnapján valamennyi sí- és sífutórégióban 50% kedvezmény jár a sí- és sífutóbérletre, a síkölcsönzésre, valamint a sí- és sífutóoktatásra a 15 évesnél fiatalabbaknak.

Két év után visszatért a Ski amadé kedvelt kínálata, a Ladies Week: „1 + 1 ingyen” – szól a Ladies Week mottója. Csakhogy: most már mindkét nem képviselői profitálhatnak a nagyszerű ajánlatból. Ausztriában tilos a nemek ilyetén megkülönböztetése, ezért a kedvezmény nőkre és férfiakra 2019. március 23–30 között egyaránt vonatkozik. Ekként a Ladies Week szálláshelyek egyikén foglalt kétágyas szobák vendégei ajándékba kapják a hatnapos síbérletet.

Az Oberen Murtal és Semmering között található kilenc síterep múlt téli összefogásával jött létre a Murz-Mürz Top Skipass síbérlettársulás. A Turracher Höhe, a Kreischberg, a Grebenzen, a Lachtal, a Gaal, az Obdach, a Salzstiegl, a Präbichl és a Stuhleck síterepek számára az első közös szezon hatalmas siker volt: a szezonbérletek értékesítését sikerült csaknem 25 százalékkal növelni. A most kezdődött idényre tovább bővült a síbérlet-szövetség, miután a Brunnalm-Hohe Veitsch és a Turnau-Schwabenbergarena síterep is csatlakozott a társuláshoz. A lényeg: a Mur-Mürz Top Skipass síbérlet már 11 síterepre érvényes és összesen 76 felvonó és sílift, valamint 226 kilométernyi sípálya használható vele.

Ha már síbérlet: a St. Jakob im Walde családi síterep, a St. Kathrein am Haunsteinban található Hauereck liftek és a Schneeland Wenigzell síterep a téli szezontól csatlakozik az OstAlpen sírégióhoz. Az ostAlpen-Card síbérlettel több mint 200 kilométernyi tökéletesen karbantartott sípályán síelhetnek a téli sportok kedvelői Alsó-Ausztria és Stájerország összesen 26 síterepén.

Divatsporttá lépett elő a hótalpas túrázás: a Murtal üdülőrégió ad otthont Ausztria legnagyobb hótalpas fesztiváljának. Egyébként Stájerország öt régiójában várják az üdülővendégeket speciális hótalpas túrázási zónák várják, amelyek mindegyike kínál felszerelés-kölcsönzési lehetőséget, túratippeket és vezetett hótalpas túrákat is.

A képen: Claudia Flatscher a bobzsákkal (sítúrázó hátizsákkal); a szerfölött praktikus eszköz nélkülözhetetlen a túrákon; kölcsönözhető.

Hol kényelmesen, hol dinamikusan – a klasszikus és szabadstílus elkötelezett hívei már alig várják, hogy birtokba vehessék a stájer sífutópályákat. Ramsau am Dachstein, Bad Mittendorf, St. Jakob im Walde és Murau között 15 sífutó régió és 36 szálloda felel meg a stájer sífutópálya érdemrend szigorú előírásainak. Az érdeklődök számára foglaltuk össze:

Joglland sífutópálya, St. Jakob im Walde: kivilágított sífutópálya (kedden és csütörtökön 18–21.00 óráig),

Ramsau am Dachstein: kivilágított sífutópálya a stadionban (4 km, minden nap 17–21 óráig),

Krumpen sífutópálya, Trofaiach: 21.00 óráig.

Weirerteich sífutópálya-központ, Murau-Kreischberg: a 2 km-es pálya a világításnak köszönhetően itt minden kedden és csütörtökön este kilenc óráig használható.

A Gesäuse régióban sífutótábor várja a kezdőket és a haladókat egyaránt.

Lehetetlenség fölsorolni a magyar határtól akár csak fél órára fekvő stájer helységek és tájak valamennyi attrakcióját. Kihagyhatatlan viszont annak hangsúlyozása, hogy a stájer természet sokszínűsége lehetőségek egész tárházát kínálja a belső egyensúly visszanyeréséhez és az új életminőség eléréséhez. Ausztria zöld szívében 22 partner kínál Zölderő-ajánlatokat, amelyekkel új energiával töltődhetünk fel és újra magunkra találhatunk a természetben. Immár télen is. A boldogság képlete: stájer zölderő = természeti élmények + aktív kikapcsolódás a stájer zölderőtrénerekkel.

Echt.gsund – TermálVízHetek 2019 – az egészség jegyében: a Stájer Termál- és Vulkánvidék a gyógyító erejű termálvizéről ismert. A drága természeti kincset egy  rendezvénysorozat középpontjába állítják és meg is ünneplik 2019. január 11–március 22. között. Az eseménysorozat nyitányaként, január 11-én a Stájer Termál- és Vulkánvidék hat termálfürdője (Bad Radkersburg parkfürdő, Bad Gleichenberg gyógyüdülő, Loipersdorf termálfürdő, Rogner Bad Blumau, Bad Waltersdorf gyógyfürdő, H2O hotel és termálfürdő) csábít éjszakai fürdőzésre a termálfürdők hosszú éjszakáján.

És ha már egészség(megőrzés): nem csupán a mézeskalács a tél nagy slágere – a méz különleges szépségápoló és egészségmegőrző hatású is. Számos stájer gyógyászati központ és kezelés használja ki a különleges alkotóelemek jótékony hatását, a méz ugyanis 200-féle alkotóelemből áll, enyhe gyulladáscsökkentő hatású, javítja a vérellátást és aktivizál.

A mézes masszázs javítja a bőr vérellátását, szabályozza az energiaelosztást a testben és visszaállítja az egészséges egyensúlyt (Falkensteiner Hotel & SPA Bad WaltersdorfHotel Erzherzog JohannBad Radkersburg parkfürdő, Dorfhotel Fasching).

A zsírköves masszázs mézes gyógynövényes olajjal (TSM): ellazít, harmonizál, aktiválja az immunrendszert, méregtelenítő és vízhajtó hatású, stimulálja a vérkeringést, javítja a vérellátást és ezáltal az oxigénfelvételt. Feszültségből eredő fejfájás, emésztési zavarok és gyengeség esetén ajánlott (Bad Waltersdorf gyógyfürdő).

Stresszoldó tarkómasszázs biomézzel: a lerakódott salakanyagok feloldása, tarkótájon érzett feszültség és panaszok esetén ajánlott (Rogner Bad Blumau).

Bőrradír mézzel és hegyi kristálysóval: a mézzel és hegyi kristálysóval készült masszázstejet felviszik a testre, majd nyugodt mozdulatokkal belemasszírozzák a bőrbe. 20 percet követően a peelinget felhabosítják, majd leveszik. Ezután egy könnyed masszázs következik és bőrápolás propoliszos masszázstejjel (Tonnerhütte).