Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Oknyomozás, magas fokon – a Transparency International díjazottjai

Oknyomozás, magas fokon – a Transparency International díjazottjai
Elek Lenke

Manapság, bizony, nincs könnyű dolga általában az újságíróknak, van, akinek legfeljebb a munkáját akadályozzák, de nagyon sok kollegánk – szerte a világban – az életével fizetett azért, mert meg akarta írni a valóságot, amint arról több diplomata is szólt a finn nagykövetségen tartott díjátadó rendezvényen.

Szerencsére mi nem tartunk itt, jóllehet, számos kollegánk vesztette el az utóbbi években a munkáját, mert kihúzták alóla a lapját pl. a Magyar Nemzetet, vagy egyik napról a másikra becsukták, mint például a Népszabadságot. Azonban léteznek ma is olyan bátor újságírók, akik nem ijednek meg a rázós témáktól és a tényfeltáró újságírástól.  Az ő legjobb munkáikat díjazták a magyarországi Finn Nagykövetség budapesti rezidenciáján, a Transparency International jóvoltából.

Az idén kezdődött újságírói mentorprogramban öt-öt segítő és támogatott dolgozott párban négy hónapon keresztül. Közös munkájuk eredménye öt tényfeltáró írás, amely az oknyomozás eszköztárának felhasználásával, megalapozott és friss információkkal szolgáltak korrupciós esetekkel és más ügyekkel kapcsolatban. A témák lehettek helyi és országos vonatkozásúak egyaránt.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország igazgatója elmondta, hogy a magyar TI-t egyebek között az Európai Unió finanszírozza. Az sem véletlen, hogy a rendezvényen olyan országok diplomáciai vezetői – Kathrina Ramberg, a norvég nagykövetség nagykövet-helyettese, Katarina Szécsi Åsbrink, a svéd nagykövetség nagykövet-helyettese,  Andreou Efstathios, a Holland Királyság misszióvezető-helyettese, valamint házigazdaként Markku Virru finn nagykövet – vettek részt és mondtak beszédet, amelyekben az átláthatóságot, és a korrupció elleni küzdelmet kiemelten kezelik.

Mindegyikük hangsúlyozta, hogy az átláthatóság, a korrupció elleni harc, a demokrácia valójában nem sajtóügy, nem csupán csak a médiáról szól, hanem az egész társadalomról.

Nagy Gergely Miklós és Gonda Bettina, a Magyar Narancs képviseletében, Babos Attila és Horváth Márk a szabadpecs.hu, Porcsin Zsolt a vagy.hu volt főszerkesztője és Tikász Bendegúz, Pais-Horváth Szilvia és Papp Kata a nyugat.hu, valamint Kósa András és Molnár Réka a Népszava képviseletében vehette át a díjakat.

A Magyar Narancs egyébként is élen jár a feltáró, oknyomozó cikkek közlésében. Nagy Gergely Miklós éppen Berlinben tartózkodott, ezért Gonda Bettinával váltottam néhány szót, aki inkább egy megilletődött kislánynak látszott, mint oknyomozó újságírónak. Elmondta, még egyetemista, és ez volt élete első újságcikke (!). Gratuláltam a nagyszerű pályakezdéshez, és sok sikert kívántam. „Leginkább a korrupció volt a fő témánk, meg az, hogy miként hálózza be az adott települést, várost…” A témát a Magyar Narancs újságírója, Nagy Gergely Miklós segített feldolgozni Bettinának, a cikket viszont már közösen írták meg. Egy-egy ilyen írás nem egyszer hónapokig tartó, már-már nyomozói munkát kíván. Ahogy Bettina egy nyilatkozatában hangsúlyozta (és e gondolat a Transparency International honlapján is szerepel): ez is egyfajta, méghozzá igen fontos ellenőrző ágazat, feltárni a politikusok ügyeit, a közpénz felhasználását. És minél több oknyomozó újságíró dolgozik egy-egy országban, annál inkább remélhető, hogy céljuknak megfelelően használják fel a közpénzeket.

Végül engedtessék meg egy szubjektív vélemény: a finn nagykövetségen tartózkodás olyan, mintha egy divatos dizján-áruházban vagy -galériában nézelődnénk. Minden tárgynak neve, története van. A székeknek, a bájos vadkacsa-dísztárgyaknak csakúgy, mint a kényelmes szófáknak, a mécseseknek, vagy a vázáknak, amelyek pont egy szál gerberára vannak méretezve. Nem véletlen, hogy világos banánzöldek és bordók voltak a zongorán magasodó karcsú gyertyák – hiszen ezek a színek illettek a hangulathoz, az évszakhoz, a többi tárgyhoz. Természetesen maga az épület is letisztult, nagy ablakain át láttatja a természetet. A diplomáciai képviselet otthona a tekintélyes finn tervező, Ilmo Aljakka műve. Aljakka a világhírű építőművész, Alvar Aalto közvetlen munkatársa volt, munkáján érződik a zseniális finn mester hatása.

A skandináv országokban az enteriőr nagyon fontos, mivel gyakran zord az idő, és az emberek sok időt töltenek az otthonukban. Ahogyan a nagykövetség egyik vezető munkatársa elárulta, azóta, hogy két hónapja belépett hivatalába az új nagykövet, kicsit átrendezték a tereket. Minden tárgy finn tervező munkája. Márpedig északi barátaink élenjárnak a designban és a belsőépítészetben. A másik érdekesség, hogy a finn séf kiváló magyar pogácsát süt…