Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Napfény a (karintiai) jégen – Az Alpok napozóterasza

Napfény a (karintiai) jégen – Az Alpok napozóterasza Napfény a (karintiai) jégen – Az Alpok napozóterasza Napfény a (karintiai) jégen – Az Alpok napozóterasza
Ferencz Ilona

Kereken száz órával többet süt a nap telente a karintiai sívidékeken, mint az Alpok fővonulatától északra eső területeken – hangzott el Ausztria déli tartományának budapesti sajtótájékoztatóján. Karintia télen az Alpok legnagyobb napozóterasza – a természet páratlan ajándéka! A Weissensee pedig Európa legnagyobb, megbízhatóan befagyó és karbantartott természetes jégfelülete. Így is nevezik: a korcsolya-Eldorádó. (Képek: © FOTOGRAF / Kärnten Werbung)

Mindebből egyenesen következik: a dél-ausztriai tartományt egyre többen választják úti célul a téli sportok kedvelői – és mindenekelőtt a családosok. A napos lesiklópályák, a helyiek vendégszeretete és a karintiai konyha kínálta kulináris élvezetek a tökéletes téli pihenésről gondoskodnak.

Reggeltől estig a napos oldalon síelhet! – ezt az élményt kínálja például Karintia szívében, a Gerlitzen Alpe Stella Ronda Snow Challenge (erre szokott fölsikoltani a szerkesztő: mit szólt volna az ilyen elnevezéshez Ferdinand Raimund, Rainer Maria Rilke, Nikolaus Lenau, Franz Werfel…) sípályája.

Egy másik sívidéken, a Turracher Höhén az egyik napfényes helyén a felnőtt vendégek italokat, a gyerekek fagyit is kaphatnaka „sípálya-komornyiktól“. Emellett sok hüttében (eredetileg alpesi menedékház, manapság kellemes vendégfogadó) olyan figyelmesek, hogy a vendégeknek a táj adottságainak megfelelő fényvédő naptejeket is kínálnak.

Aki valóban szeretné kihasználni a téli napsütést, az semmiképp se hagyja ki a kora reggeli síelést. Bizonyos télvégi napokon a Goldeck és a Turrach pályáin már fél hétkor elkezdődik a nap a síelők számára.

 

Micsoda élvezet kis csapatban rajzolni az első nyomokat a hóban! Bad Kleinkirchheimben a „Síelés 9 előtt” programban Franz Klammer olimpiai bajnok kíséri a pályán a korán kelőket.

A kezdőtől az újrakezdőig vagy a mesteri módon síelőkig mindenki megtalálja a neki megfelelő színvonalú pályát. A változatosságot a hozzávetőlegesen 30 karintiai és kelet-tiroli sívidék, valamint a több, mint 800 kilométernyi hóbiztos és jó karban tartott síterep szavatolja. Mindezt egyetlen síbérlettel, a „TopSkiPass“-szal élvezhetjük. Felejthetetlen havas élményekről gondoskodnak a látogató kedve, képessége és igénye szerint a hatalmas, háromezer méter fölé magasodó hegycsúcsok között kijelölt magashegyi pályák. A családok választhatnak a széles, lankás, buckás pályák között. A szűzhó kedvelői és a freeriderek (egykoron szűzhósízőnek, terepsízőnek mondtuk őket) érintetlen lejtőknek is örvendhetnek.

A befagyott tavak tükörsima, természetes pályák, ahol kedvükre száguldhatnak a korcsolyázók, jéghokisok és a jégtekézők, azaz eredeti nevén: curlingesek. Mint Karintia budapesti idénynyitó sajtóeseményén elhangzott: a Weissensee Európa legnagyobb, megbízhatóan befagyó és példásan karbantartott természetes jégfelülete. December közepétől március elejéig nem csupán a jeges sportok szerelmesei tobzódnak az élvezetekben a mintegy 40 cm vastag jégen: lovas szánokkal és téli tájban gyönyörködő túrázókkal ugyanúgy találkozhatunk.

A mintegy 25 kilométernyi korcsolyapálya, a jégtekepályák és jégkorongpályák karbantartásáról a jégmester és csapata gondoskodik. Harmincadszor az idén rendezik meg 11 holland város versenyét: itt akár 5000 holland korcsolyázó is összeméri erejét a gyorskorcsolyázásban, a „királykategóriában“ akár 200 kilométeres távon is. A budapesti sajtóeseményen tartott bemutatón a krónikások is megtudhatták, milyen, helyszínen beszerezhető, bérelhető sporteszközök és speciális öltözetek teszik igazán komfortossá a havas és jeges élvezeteket Karintiában.

Hasznos internetcímek Karintiából kedvezményes családi üdülésekhez: Hermagor – Nassfeld / Weissensee / Weissbriach / Kötschach Mauthen / Bad Kleinkirchheim/St. Oswald / Grossglockner Heiligenblut / Klippitztörl / Dreiländereck – három ország határán / Gerlitzen.