Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kultúrkúria: könyvek, képek, karikatúrák 56-ról

Kultúrkúria: könyvek, képek, karikatúrák 56-ról
(Tudósítónktól)

Sajátos könyvbemutatónak ad otthont a budai, II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria, mégpedig egyszerre kettőnek. A rendezvény az 1956-i forradalom és szabadságharc eseményeire emlékező rendezvények sorába illeszkedik, és különlegességét nemcsak az adja, hogy bemutatnak két könyvet, hanem az is, hogy a bennük megjelenő illusztrációk java helyet kap a falakon – tárlat formájában. (A nyitó képen: Bujnyik Kinga: 1956)

A könyvek kiadását – a kerületi önkormányzat anyagi támogatásával – a „Múzeum 1956 Emlékére” Alapítvány segítette, amely immár tizennyolc éve tekinti hivatásának, hogy a fiatalokban ébren tartsa 1956 emlékét. Evégett évente pályázatot ír ki fiatalok részére ötvenhatos témakörben, és a legsikerültebb írásokat rendszeresen megjelenteti; legjobbakból most összefoglaló válogatást adtak ki.

Az írásokat gyerekek által 1956 témakörében készített rajzok illusztrálják. A Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége országos rajzpályázatot írt ki iskolásoknak: mi jut eszükbe az akkori időket felidéző versek olvastán. Volt, akit Illyés Gyula „Egy mondat a zsarnokságról” című gondolatfolyam-költeménye ragadott meg, mások Márai Sándor „Mennyből az angyal”-át választották. A szerkesztők a versek szellemében készült rajzokból válogattak jó néhányat az „Ilyennek láttam 1956-ot” című kötetbe, és ugyanezek láthatók a kiállítóterem falain.

A másik könyv „gazdája” a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2012-ben alakult karikatúra-művészeti szakosztálya, amely rendszeresen jelentkezik tematikus kiállításaival. Amikor szóba került, hogy elkészülhetne 1956-nak egy sajátos feldolgozása akár szatirikus megközelítésben, akár karikatúrákban a sorsfordító eseményről, érvek és ellenérvek csaptak össze: elvégre véres, kegyetlen harcok zajlottak mindenekelőtt a fővárosban, lehet-e ilyesminek humoros változata? Aztán készültek rajzok, grafikák, megnyíltak fiókok is, előbukkantak „pihentetett” alkotások is. Nyílt mindebből egy élénk visszhangot keltett kiállítás a Ferencvárosi Helytörténelmi Gyűjtemény galériájában, majd pedig – kiegészülve a témakörköz kapcsolódó írásokkal – összeállt az „1956 tollal, ecsettel és ceruzával” című kötet, amelyben lapunk örökös tiszteletbeli főszerkesztője, Tatár Imre Aranytoll- és Vastoll-életműdíjas újságíró Pesten mindig születnek viccek" című írása is olvasható.. 

Mindkét kötet írásait Bognár Nándor újságíró és Fábry János grafikus, karikaturista, üvegtervező szerkesztette.

A két kötetben látható képek legjava látható a budai, II. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria november 6-án este hat órakor nyíló kiállításán; a tárlat (a művelődési ház nyitvatartási idejében) november 14-ig tekinthető meg.