Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

CEU-ügy: nemzetközi megdöbbenés és fölháborodás

CEU-ügy: nemzetközi megdöbbenés és fölháborodás CEU-ügy: nemzetközi megdöbbenés és fölháborodás CEU-ügy: nemzetközi megdöbbenés és fölháborodás

Donald Trump kedvenc tévécsatornájának, a Fox Newsnak a beszámolója, amely tulajdonképpen az AP amerikai hírügynökség tudósításának az átvétele, ugyazzal a tényszerű tárgyilagossággal és kiegyensúlyozottsággal ismerteti a Közép-európai Egyetem, a CEU Bécsbe költözéséről szóló tegnapi hírt, mint mondjuk a liberális értékrendet hirdető média.

Benne van a rektor azon közlése, hogy az egyetemet ellehetetlenítették a magyar hatóságok, hogy a kormányszóvivő trükknek minősítette a közlést, és hogy az amerikai nagykövet még az utolsó pillanatban is reménykedik, születhet még megállapodás.  Megszólaltat egy olyan – történetesen ukrán – diákot is, aki attól tart, Bécs túlságosan költséges hely az egyetemistáknak.

A CEU sorsa – olvasható a Fox News weboldalán – annak az ideológiai küzdelemnek a járulékos vesztesége, amely Orbán Viktor nacionalista, bevándorlásellenes kormánya és a jótékonykodásáról ismert Soros György magyar–amerikai milliárdos emberbarát között dúl. A cikk kitér arra, hogy Sorost nem is olyan rég Trump elnök is bírálta, jobbbodali összeesküvéselmélet-gyártók gyalázták, a minap pedig pokolgépet találtak a levélládájában.

A tegnapi fejlemény – ezt már a Reuters brit hírügynökség írja – tovább mélyítheti a szakadékot Orbán és az Európai Bizottság között, amely az Európai Bírósághoz fordult a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt. A dpa német hírügynökség Magyarország jobbodali nemzeti kormánya és a liberális Közép-európai Egyetem közötti ütésváltásként értékeli az elhangzottakat. Emlékeztet arra, hogy a CEU 26 éve nyújt Budapesten posztgraduális kurzusokat. Alapítóját, a holokauszt-túlélő Sorost, Orbán és eszmetársai egykori, nagyvonalú jótevőjét a magyar miniszterelnök az Európába irányuló bevándorlással vádolja – teszi hozzá a dpa.

A Die Presse című konzeratív bécsi lap, amely az APA osztrák hírügynökség anyagát használta fel a beszámoló elkészítéséhez, kitér arra, hogy Bécsben már meg is van a helye a nagy nemzetközi tekintélyű egyetemnek, a főváros nyugati részén található Penzing kerületben. Az APA beszámolója azt emeli ki a fejlemények okaként, hgy a magyar kormány nem volt hajlandó aláírni a további működést garantáló megállapodást.

Egy másik bécsi lap, a liberális Der Standard a CEU-témát összegezve emlékeztet arra, hogy a magyar kormány az egyik legfőbb ellenségének tekinti Soros Györgyöt, akit hónapokon át rágalmaztak utcai plakátokon.

Azt, hogy a CEU távozni kénytelen Magyarországról, a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség a világszerte éledő nacionalisták győzelmeként értékeli, ezen nacionalisták közé sorolva a 88 éves Soros Györgyöt becsmérlő Orbán Viktort. Még soha nem űztek ki egyetemet európai uniós országból – jegyzi meg a Bloomberg. A CEU körüli vita Magyarország NATO- és EU-szövetségesei szemében elhomályosított számos egyéb aggodalmat, így a korábban független intézmények, a média és a bíróságok foglyul ejtését. Orbán úgy igyekszik kialakítani az illiberális államot, hogy félresöpör az EU alapját jelentő több értéket – állapítja meg a Bloomberg. Emlékeztet arra, hogy Soros Nyílt Társadalom Alapítványa, amely a nem kormányzati szervezetek egyik legnagyobb támogatója a világon, az idén – Orbán sorrendben harmadik választási győzelme után – már Budapestről Berlinbe költöztette a személyzetét.  

A The New York Times ismerteti Orbán bírálóinak azon véleményét, hogy a magyar miniszterelnök minden lehetséges eszközt igénybe vesz ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hatalomra tegyen szert, és hogy a felsőoktatás szabadsága elleni roham csak az egyik legutóbbi elem a demokratikus intézményekkel szembeni támadások sorában. Az egyetemi vezetők, akik arra kényszerültek, hogy felfüggesszenek a migrációval kapcsolatos tanulmányokat, ellenkező esetben büntetőadókkal kellene szembenézniük, Orbán kultúra elleni harcának újabb frontvonalán találták magukat, amikor a kormány megtiltotta a gender-ismeretek oktatását. Az Európai Unió vezetői növekvő aggodalommal figyelik Orbán lépéseit – írja a The New York Times, és emlékeztet a szeptemberben a magyar kormány ellen megindított eljárásra, az uniós szerződésnek az alapértékeket védelmező hetedik cikke alapján.

A Politico című amerikai portál európai kiadása több más beszámolóhoz hasonlóan kiemeli, hogy David Cornstein budapesti amerikai nagykövet közölte: a CEU ügye, amelyet kiemelten kezel a washingtoni kormányzat, többségi kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban. 

A BBC ezt így fogalmazta meg: annak ellenére, hogy Donald Trump személyesen ellenségeskedik Soros Györggyel, Cornstein leszögezte: az egyetem Budapesten maradása az amerikai–magyar viszony sarokkövének számít.