Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU is véget vetne az egyszer használatos műanyagok korszakának – a kormányokon a sor

Az EU is véget vetne az egyszer használatos műanyagok korszakának – a kormányokon a sor
Greenpeace-közlemény

Az Európai Parlament ma az emberek és a környezet védelme mellett tette le a voksát azzal, hogy megszavazta az egyszer használatos műanyagok korlátozását. Innentől a tagállamok kormányain a sor: támogatniuk kell az uniós jogszabály megalkotását, miközben ellen kell állniuk az azt felpuhítani igyekvő legnagyobb műanyagszennyező vállalatok intenzív lobbimunkájának. A Greenpeace Magyarország azt várja a magyar kormánytól: mind uniós szinten, a Európai Tanácsban, mind itthon lépjen fel a mindannyiunk életét és környezetét károsító műanyag-szennyezés ellen, és mihamarabb terjessze az országgyűlés elé e tárgyban készült jogszabálytervezetét. 

Az EP látványos többséggel támogatta az Európai Bizottság (EB) terveit, [1] amelyek az európai vízpartokon leggyakrabban előforduló, egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások mennyiségének csökkentését célozzák. Sőt: a képviselők még bővítették is az EB eredeti listáját azzal, hogy a korlátozandó termékek és csomagolások közé sorolták a polisztirol ételtárolókat is. Az EP továbbá javasolja, hogy a gyártókat terhelje anyagi felelősség az általuk forgalmazott egyszer használatos műanyagok okozta szennyezés felszámolásáért.

Erre azért is lenne nagy szükség, mert a brit sajtóban a múlt héten kiszivárgott levél alapján a nagy műanyagszennyező cégek, mint a Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo és a Danone nagyon intenzíven próbálják felpuhítani az Európai Bizottság javaslatát.

A Greenpeace friss felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett 11 nagy, gyorsan forgó fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalat [2] (a Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive, Danone, Johnson and Johnson, Kraft Heinz, Mars, Nestlé, Mondelez, PepsiCo, Procter & Gamble és az Unilever) közül egy sem tervezi a műanyag-szennyezés mérséklését. A cégek jelenleg ismert megoldási javaslatai csak bebetonozzák, állandósítják a vioágméretű műanyag-szennyezés jelenlegi tragikus mértékét, hiszen az egyszer használatos műanyagok kivezetése helyett többségük még mindig csak az újrahasznosíthatóságra vonatkozó vállalásokat tesz. [3]

Nem várhatunk tovább arra, hogy az óriáscégek önmérsékletet gyakoroljanak! Hiszen mára jól tudjuk, hogy a műanyagszennyezés túlmutat a természetvédelmi és esztétikai kérdésen: nemcsak az óceánok, erdők-mezők élővilágát keseríti, hanem parányi mikroműanyagok mutathatók ki akár vizeinkből, vacsoránkból, a tengeri sóból, a levegőből, egyre több élőlény testéből, és újabban emberi székletből is. Azt várjuk a magyar kormánytól és a többi uniós tagállamtól, hogy vegyék ki ők is a részüket a műanyagszennyezés felszámolásában: álljanak ellen a legnagyobb műanyagszennyezők erőteljes lobbijának, és támogassák az egyszer használatos műanyagok termékek és csomagolások kivezetését” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

Az EU-tagállamok kormányai várhatóan már a hét második felében közös álláspontot fogadhatnak el a témában, melyet a jogalkotási folyamat végső szakasza, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács közötti véglegesítés követ majd. Ez akár már most novemberben elkezdődhet, és minden tagállam kormányának nagy felelőssége van abban, hogy a születendő irányelv hatékonyan kezelje a műanyagszennyezést. Magyarországon emellett azt várjuk, hogy a műanyag hulladékunkat csökkentő termékdíjtörvény módosítója még októberben az országgyűlés elé terjesztessék. „Nagyon fontos lenne, hogy a társadalmi egyeztetésre küldött módosítót ne puhítsa fel itthon sem az ipari lobbi, és mihamarabb törvény tiltsa hazánkban az egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Eljött az idő, hogy a kormányok mindenhol az emberi egészség és a bolygónk jövőjét tartsák szem előtt” – fejezte be Tömöri.

[1] Az Európai Bizottság Irányelvjavaslata egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről

[2] FMCG: Fast moving consumer goods

[3] A Coca-Cola célul tűzte ki például, hogy újrahasznosítható csomagolóanyagaik aránya “2025-re ˙(…) 100 százalék legyen.” Ez a probléma nagyságához képest csekély,megkésett és nem érdemi vállalás. Pláne annak ismeretében, hogy a globálisan valaha előállított műanyaghulladék mindössze 9%-a került anyagában újrahasznosításra.

A „hallgattassék meg a másik fél is" elve és gyakorlata alapján szerkesztőségünk készséggel helyt ad a Coca-Cola Company szerkesztőségünkhöz 2018. október 25-én 14 óra 19 perckor eljuttatott álláspontjának:

«Támogatjuk a Greenpeace célkitűzését, hogy eltávolítsuk a hulladékokat az óceánból és nagyra értékeljük erőfeszítéseiket, hogy minél több ember figyelmét felhívják erre a fontos környezetvédelmi kihívásra. A Greenpeace úgy döntött, hogy a műanyag-hulladék kezelésének egyetlen megközelítésére koncentrál. Mi abban hiszünk, hogy minden csomagolóanyagnak lehet előnye, és ha megfelelően kezelik, értékes, újra felhasználható alapanyaggá válhat. Hogy ez megvalósulhasson, hatékonyabb hulladékgyűjtésre, még több újra hasznosított anyag felhasználására és teljes újra használhatóságra van szükség.

Mi készen állunk, hogy kivegyük a részünket a feladatból. Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé: 2030-ig elérjük, hogy évről évre ugyanakkora mennyiségű műanyag palackot és alumíniumdobozt gyűjtsünk vissza és hasznosítsunk újra, amennyit eladtunk – függetlenül attól, hogy az honnan származik. Ez a vállalás a „hulladékmentes világ” (World Without Waste) jövőképünk fontos eleme – emellett azt is elhatároztuk, hogy 2030-ig minden palackunkat és alumíniumdobozunkat 50 százalékban újrahasznosított anyagból készítjük. Bár jelenlegi csomagolóanyagaink nagy része (85%) már ma is újrahasznosítható, azon dolgozunk, hogy 2025-re ez az érték 100 százalék legyen.

Erre egyedül nem vagyunk képesek, és időbe fog telni, amíg minden vállalásunkat teljesítjük. De felismertük, hogy cselekednünk kell, és tisztában vagyunk annak fontosságával, hogy egy „hulladékmentes világot” hozzunk létre.»