Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. április 28. Az év 119. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739401. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán nem hajlandó engedni az Európai Néppártnak

Orbán nem hajlandó engedni az Európai Néppártnak Orbán nem hajlandó engedni az Európai Néppártnak Orbán nem hajlandó engedni az Európai Néppártnak

A magyar kormányfő kerek-perec megmondta a konzervatív pártcsaládnak, hogy szemernyit sem kíván változtatni illiberális politikáján, ha ez valakinek nem tetszik, akkor zárják ki. Stubb megint belengette a nagy bunkót a magyar miniszterelnök felé. Magyarországról száműzni igyekeznek mindent, ami balliberális, szabadulnak 1968 eszmei örökségétől is, most éppen pedig heves kultúraharc zajlik. 

Az Euractiv portál úgy értesült, hogy Orbán Viktor közölte az Európai Néppárt e héten tartott tanácskozásán: szeretne az EPP tagja maradni, de el kell fogadni olyannak, amilyen. Vagyis a politikus, aki már annyi fejfájást okozott a konzervatívoknak, ezúttal levette a kesztyűt és puszta kézzel támadott. Mint mondta, nem érti, hogy az utóbbi időben miért foglalkoznak annyit vele, hiszen évek óta ugyanazt mondja, illetve csinálja. Jól értesült források szerint kiemelte, hogy nem kíván megváltozni, ha valakinek baja van vele, akkor kérheti a magyar tagság felfüggesztését, ám nem érkezett ilyen javaslat. Egy másik részvevő ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a többség az egységet és avégett a párbeszédet szorgalmazza, nem pedig a pártcsalád megosztását.

A vitában a Néppárt elnöke békülékeny hangot ütött meg és igyekezett áthidalni az ellentéteket. Daul maga úgy nyilatkozott, hogy mindig is a magyar miniszterelnök barátja volt, védte őt, de meg kell védelmeznie az emberi jogokat, a szabadságot, a demokráciát és a jogállamot is. A helyzet azonban várhatóan csak éleződni fog az európai választások közeledtével, mivel a korábbi finn kormányfő, Stubb nemigen hajlik arra, hogy kompromisszumot kössön a magyar politikussal. Kifejtette, hogy nagyon veszélyes, amikor az értékeket támadják, mert ha megindulsz az illiberalizmus útján, akkor onnan nagyon nehéz visszafordulni. Bírálók hozzáteszik, hogy ha Orbán az EPP-n kívül találja magát, akkor nehéz helyzetbe sodródhat Weber, aki szintén szeretne a Bizottság elnöke, mivel a magyar vezető a héten némi habozás után ugyan, de mellette tette le a garast.

Alexander Stubb megismételte, hogy ha Orbán Viktor nem fogadja el az Európai Néppárt értékeit, akkor könnyen kívül találja magát – írja az osztrák Kurier. A volt finn kormányfő szeretne a konzervatívok jelöltje lenni a Bizottság elnöki tisztéért folyó versenyben, de a magyar kormányfő már jelezte, hogy nem őt, hanem a rivális Webert támogatja. Tőle ugyanis több megértést várhat.  Mindenesetre a finn politikus úgy gondolja, hogy ha valaki az EU ellen van, az olyan, mintha az internet ellen lenne: teljesen értelmetlen.

Azt elismeri, hogy a pénzügyi, illetve migránsválság miatt az uniónak bőven van tennivalója a stabilitás és a biztonság végett. Éppen ezért azt gondolja, hogy kaotikus eredmény születik a májusi EP-választáson. Szerinte itt a megoldás az, ha meghallgatják azokat, akik a populistákra voksolnának, majd ki kell egyenesíteni a problémákat. Ami pedig a saját bizottsági reményeit illeti, azzal érvel, hogy nemzedékváltásra van szükség az EPP-ben is, ami az eddigitől valamelyest eltérő politikát, illetve egészen más kommunikációt hozna.

Magyarországról el kell tűnnie mindennek, ami balliberális – az Orbán-kormány még elszántabban harcol bizonyos tudományos és kulturális intézmények ellen. Ezt írja a svájci Tages-Anzeiger a gender-szak hivatalos betiltása kapcsán. Emlékeztet arra, hogy az illiberális államban nincs helye a balliberális eszméknek és sajtónak. A hatalom ennek megfelelően igyekszik lépésről lépésre száműzni 1968 szellemét is, merthogy az állítólag káros. Ami a gender-tudomány oktatását illeti, az elemzés rámutat, hogy itt elsősorban Orbán ideológiai jelképpolitikáját lehet tetten érni, hiszen a társadalmi nemek kutatásával csak két egyetemen foglalkoznak, ott is csak a mesterképzésben, ráadásul az egyik érintett az CEU, márpedig azt Soros, a magyar nemzeti konzervatívok kedvenc ellensége alapította. Az intézményt a kormány külön törvényekkel és bürokratikus előírásokkal bombázza. Bírálók szerint azonban ez esetben a tanszabadságot éri alapvető támadás.  

De a kulturkampf egyébként is felerősödött, lásd Prőhle Gergely menesztését. Az állami egyetemeken, illetve kulturális intézményekben már alig akad bárki, aki nyilvánosan szembe menne Orbán Viktorral. Sok tucat liberális értelmiségit, illetve tudóst bocsátottak el, valamint szekáltak ki. A hatalom iránti hűséget immár az óvodákban is sulykolják. Ugyanakkor a kormányt nem érdeklik a nemzetköz tiltakozások, most éppen a hajléktalanokat nyilvánította bűnösnek.   

Az egyik neves nemzetközi vagyonkezelő szerint közeleg az ideje, hogy az MNB Monetáris Tanácsa beadja a derekát és kövesse a térség többi jegybankját, azaz emelje az alapkamatot. A Bloomberg jelentése hozzáteszi, hogy a Matolcsy-csapat, amely évek óta dacol a nemzetközi irányzattal, várhatóan a 2. félévben igazodik az Európai Központi Bank döntéséhez, de ha visszaesik a külföldi befektetők kockázatvállalási kedve, vagy ha még inkább elmérgesedik az amerikai–kínai kereskedelmi háború, akkor már előbb is rákényszerülhet a szigorításra. A kamatdöntők már a múlt hónapban jelezték, hogy lassan normalizálni akarják a politikát, bár kitartottak amellett, hogy a jövő évre belőtt 3%-os inflációs cél miatt egyelőre tartani kell a kamatszintet.

Ugyanakkor a hosszú lejáratú kötvényeknél már nagyobb ingadozás tapasztalható. A 10 évre, illetve a három évre szóló papíroknál a különbség 375 bázispont, ami nagyobb, mint az adósság sújtotta Olaszországban.  

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.